Hur ska vi få rimliga elpris utan vindkraft?

Vi behöver ny vindkraft i hela Sverige! Ni kommunpolitiker, som lägger in ert veto mot all vindkraft, har ni funderat på hur vi ska få ner elpriset?

Politiker: Kräv inte låga vindkraftsverk. Det blåser mer högre upp, så de höga vindkraftsverken ger mer energi och då behöver inte så många verk byggas, skriver signaturen Gumman med sunt förnuft.

Politiker: Kräv inte låga vindkraftsverk. Det blåser mer högre upp, så de höga vindkraftsverken ger mer energi och då behöver inte så många verk byggas, skriver signaturen Gumman med sunt förnuft.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2022-04-29 20:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När ska ni inse att det är vind och solel och energibesparingar, som kan sänka elpriset? 

Politiker: Kräv inte låga vindkraftsverk. Det blåser mer högre upp, så de höga vindkraftsverken ger mer energi och då behöver inte så många verk byggas.

Lyssna inte på fake news, som att det blåser mindre på vintern, det är tvärtom. 

Ni som lyckats stoppa vindkrafts-utbyggnaden för att ni vill ha kvar gammelskogen orörd, ska ha klart för er att skogsägaren (sex veckor efter anmälan till Skogstyrelsen) har full rätt att kalavverka samt markbereda samma område.

Fågeldöd vid vindkraftverk? Det är ett litet antal jämfört men de fåglar som dör vid järnvägar och vägar, av katter och på grund av miljögifter. 

Lyssna inte på politiker, som vill ha kärnkraft. Det tar 20 till 40 år att få ny kärnkraft och då är det för sent. Dessutom är kärnkraft 50-100 procent dyrare att producera än vindel. Kraftindustrin, företagsledare, investerare har insett det och vill inte ha kärnkraft. 

Vind och solel är snabbare/billigare att bygga ut. Politiker, som vill ha kärnkraft måste ha missat matte och ekonomiutbildning i sin ungdom. Vem är så korkad att hen bygger kärnkraft och sen inser att elen blir för dyr, så det blir konkurs eller är det politikerna, som ska bekosta kärnkraftutbyggnaden och sen årligen subventionera produktion? Jag är övertygad om att svenskarna inte vill subventionera dyr kärnkraft.

Regeringen måste ta bort det kommunala vetot sent i utbyggnadsprocessen av vind och sol. Låt kommunerna säja ja eller nej tidigt med förklaring utan möjlighet att ändra sig, när all utredning är klar. Dagens regler ger bara röstfiske. 

Regeringen måste också sätta stopp för försvarets alla nej till vindkraft utan förklaring. Varför kan andra länder ha tätare med vindkraft utan problem?

Vi har en av världens bästa miljölagstiftningar, men tyvärr saknas klimatnyttan. Det är bråttom för regeringen att väva in klimatnyttan i miljölagstiftningen.

Det finns regler om ekonomisk avsättning hos Länsstyrelsen inför skrotning av vindsnurror. Ny vindkraft får inte börja byggas förrän den ekonomiska avsättningen är klar. Efter nedmontering och besiktning sker återbetalning.