Hur ska alla dessa vallöften finansieras?

Nu börjar de politiska partierna att trappa upp sina löften inför valet nästa år. Många av partierna har haft stämmor och kongresser där de lagt fast sina kurser inför framtiden och valet.

Partier på riksnivå kan lova nästan vad som helst men ser inte regionerna och kommunerna till att de statliga medlen hamnar där de ska, så kommer vi medborgare inte att se något resultat, skriver Ulf Krögerström. Bilden från valrörelsen 2018..

Partier på riksnivå kan lova nästan vad som helst men ser inte regionerna och kommunerna till att de statliga medlen hamnar där de ska, så kommer vi medborgare inte att se något resultat, skriver Ulf Krögerström. Bilden från valrörelsen 2018..

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2021-12-19 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kommer troligen bli frågor som vården, skolan, kriminaliteten och invandring som vi kommer att få höra mycket kring. Partierna kommer att trumfa över varandra i hur de vill satsa.


Men det finns några delar kring det här lovandet som vi sällan hör riksdagspartierna prata om. Det faktum att det är kommuner och landsting som hanterar vård, omsorg och skola. Det innebär egentligen att partier på riksnivå kan lova nästan vad som helst men ser inte regionerna och kommunerna till att de statliga medlen hamnar där de ska, så kommer vi medborgare inte att se något resultat. 

De pengar som staten till exempel vill satsa på skolan, hur vet vi att de hamnar där det är tänkt? 

Detsamma gäller regionerna, hur vet regeringen att pengarna hamnar där de gör störst nytta? 

När det gäller satsning på polis och invandring kan kontrollen vara lite bättre men även där saknas full kontroll, framförallt när det gäller invandringen och den påföljande integrationen.


Nästa del som de heller inte pratar om är det faktum att alla dessa satsningar, som kommer att krävas på de här områdena, är skattefinansierade. De flesta partier förespråkar skattesänkningar samtidigt som det kommer att krävas stora satsningar på just de här skattefinansierade områdena.


För att ta ett exempel, om vi ska klara äldreomsorgen, som är kommunernas ansvar, och stå rustade inför till exempel en pandemi eller andra samhällsstörningar kommer det att krävas mer resurser, både materiellt och personellt. 

Hur det ska gå till utan en skattehöjning eller tydlig omfördelning har jag svårt att förstå. Hur en omfördelning ska gå till utan att någon annan del av kommunernas kärnverksamhet blir drabbad är också svårt att förstå. Inom regionerna så finns behoven på alla områden, där går det inte att omfördela. 

Rationaliseringar har det pratats om i många år men inte mycket har hänt. Det som däremot har hänt är att kostnaderna har ökat utan att det tillförts några medel vilket praktiskt inneburit besparingar, trots alla vackra ord om satsningar. 


Vi behöver alltså få svar på hur alla vallöften ska finansieras och kontrolleras innan vi kan ta ställning till om det är rimligt eller inte. Det vi däremot kan vara överens om är att nya medel måste skjutas till alla dessa områden om vi ska lösa problemen.