Hur mycket är svenskt av den svenska maten?

Ungefär varannan tugga av den mat vi äter i landet, är svensk. Varannan tugga är alltså importerad.

 Den svenska livsmedelsindustrin är importberoende på ingredienser, kemikalier, förpackningar mm förutom fungerande el och internet, skriver Olle Forsell Kalvefall.

Den svenska livsmedelsindustrin är importberoende på ingredienser, kemikalier, förpackningar mm förutom fungerande el och internet, skriver Olle Forsell Kalvefall.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2022-02-27 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men den där svenska tuggan behöver import av diesel, konstgödsel, utsäde, djurfoder, mineraler etc förutom fungerande el och billig utländsk arbetskraft. Den svenska livsmedelsindustrin är importberoende på ingredienser, kemikalier, förpackningar mm förutom fungerande el och internet. De svenska matbutikerna är beroende av fungerande el och internet. Allt detta är extremt beroende fungerande transporter, där "lagren ligger på vägarna" och är i sin tur är beroende av diesel, el, internet och utländska chaufförer och åkerier.
Man behöver alltså inte måla fan på väggen för att inse att den där svenska tuggan, kan bli rätt liten och svår att få tag på, om något stör systemet. Blir det sedan hamstring, kollapsar systemen lätt.
Vi behöver inte spekulera i eller rangordna vad som skulle kunna åstadkomma en livsmedelskris, det finns det andra forum för.
Låt oss börja titta i vardagen på hur vi i samverkan med varandra kan värna om mat i vårt närområde, det är här vi kan börja ta makten över beredskapen och maten.