Hur kan man dömas till livstid när det inte är det?

Tidningar och media är idag fyllda av hemskheter, mord och överfall, rån och anlagda bränder.


Vårt land Sverige, vår egen stad Norrköping, vårt bostadsområde, har alltmer drabbats av ökat våld, skriver signaturen BF.

Vårt land Sverige, vår egen stad Norrköping, vårt bostadsområde, har alltmer drabbats av ökat våld, skriver signaturen BF.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-10-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt land Sverige, vår egen stad Norrköping, vårt bostadsområde, har alltmer drabbats av ökat våld, ofta från unga gärningsmän. Oskyldiga människor, oftast äldre, men även unga killar och tjejer dödas, rånas. våldtas och misshandlas, det finns att läsa om i princip varje dag. 

Jag har observerat att TV3 och TV6 flera gånger i veckan sänder program med titeln "I huvudet på en mördare" och "I huvudet på en gärningsman". Program som jag inte tittat på förrän igår söndag och då i 6:an. Programmet tog upp ett bestialiskt mord, noga planerat i huvudet på en ung kille. En medelålders kvinna blev offret, och "Liljekonvaljemordet" blev en tragisk verklighet i Halmstad.

Jag är övertygad om att dylika program under tidig kvällstid kan ge näring åt sjuka hjärnor, respekten för människoliv decimeras, och strafftiderna motsvarar inte det trauma anhöriga tvingas leva med under sina återstående liv. 

Jag undrar dessutom hur ett straff som "fängelse på livstid och därefter utvisning" kan utdömas. Utvisning efter dödens inträdande? Men ordalydelsen förklaras med att "livstids fängelse är på obestämd tid, men kommer inte att pågå hela livet". Man tar sig för huvudet, hur kan då denna ordalydelse överhuvudtaget användas?

Detta stod att läsa i NT den 2 oktober och avsåg domstolens beslut för det nyligen begångna mordet på Sanije i Linköping.