Hur är elsystemet tänkt att fungera?

Jag instämmer med insändaren "Varför ska våra elpriser påverkas av Tyskland?".

"Det vore intressant att få en förklaring så man kan förstå hur systemet är tänkt att fungera", skriver insändarskribenten.

"Det vore intressant att få en förklaring så man kan förstå hur systemet är tänkt att fungera", skriver insändarskribenten.

Foto: Mostphotos

Insändare2022-07-22 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Varför ska våra elpriser påverkas av Tyskland?" NT 18/7

Man kan fråga sig varför elbolagen i Sverige ska tjäna pengar på att elen i Tyskland och övriga Europa har blivit dyrare när produktionen här i Sverige tydligen inte blivit mer än marginellt dyrare. För det är väl elbolagen som tjänar på systemet men det pratar man inte så mycket om. Varför ska det drabba oss användare i större delen av Sverige, både företag och privatpersoner?

Kan inte elbolagen själva ta en del av prishöjningen? Även staten tjänar på detta eftersom momsen är procentuell. Det vore intressant att få en förklaring så man kan förstå hur systemet är tänkt att fungera. Finns det någon modig politiker eller elproducent (kanske E.On som dessutom äger nätet här i östra Östergötland) eller någon hos Svenskt Kraftnät som törs ta i frågan. Vi kan ju tyvärr inte sluta köpa el och är ju tvingade att betala dessa hutlösa priser.