Historien har en tendens att upprepa sig

Den 27 januari var det Förintelsens minnesdag.

Insändare 3 februari 2023 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hedi Fried var en viktig budbärare och debattör som ägnade en stor del av sin tid att vittna och informera om grymheterna under andra världskriget i de tyska koncentrationslägren.

Auschwitz och Birkenau och Treblinka är bara tre av de fruktade förintelseläger som dödade miljontals judar och andra oliktänkande grupper, däribland funktionshindrade, homo och bisexuella , forskare och journalister.

Idag ser vi skrämmande bevis på att vår nuvarande regering gör eftergifter för högerpopulistiska krafter (läs SD) på ett väldigt naivt sätt. 

I USA däremot är Biden stenhård mot högerpopulistiska  och auktoritära krafter.

 

Men här i Sverige kan moderata politiker lova att aldrig släppa in sådana krafter men sedan när makten närmar sig göra en helomvändning  och bjuda in de krafter som de lovat att benhårt stänga ute.

Men vad betyder ett löfte till en gammal kvinna som själv upplevt lägrens fasor emot att äntligen få den politiska makten? Så mycket var det löftet värt, Hedi Fried.

 

Om vi inte kan stå upp för frihet, allas lika värde och tolerans mot oliktänkande idag så är vi helt enkelt medlöpare. Den nuvarande regeringen är med sitt naiva agerande medlöpare.

Och vad det får för konsekvenser för framtiden, ja det kan vi nog ana .

Det är dags att vakna upp och våga se verkligheten och även att varje dag vilja förändra den till det bättre.

Rösterna får aldrig tystna. Det är vi skyldiga Hedi Fried och alla de miljontals röster som nu har tystnat sedan fasorna från andra världskrigets grymheter.

 

Låt oss alla minnas och våga ha mod att stå emot de mörka krafter som nu genomsyrar hela. Europa igen. Historien har nämligen en tendens att upprepa sig.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa