Inför entréavgift på stadsmuseet

Det är ingen tvekan om att Norrköpings kommun kommer att gå med ett rejält underskott nästa år.

Hellre behöriga lärare för barnen än gratis museibesök för vuxna, skriver insändarskribenten från Moderata ungdomsförbundet.

Hellre behöriga lärare för barnen än gratis museibesök för vuxna, skriver insändarskribenten från Moderata ungdomsförbundet.

Foto: Sara Segraeus

Insändare2023-06-28 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Underskott medför besparingar och för att dessa besparingar ska bli så kloka som möjligt måste alla utgifter övervägas, stora som små.

Norrköpings stadsmuseum, som har gratis entré på Norrköpings kommuns bekostnad, är en utgift som bör minska i ett ansträngt ekonomiskt läge som nu. En entréavgift för vuxna bör därför införas.

Genom att införa en inkomstkälla för stadsmuseet frigörs pengar därifrån, pengar som istället kan läggas på exempelvis skolorna i Norrköping. Även om det handlar om små belopp, bildar många bäckar små en stor å. Besparingar måste ske i Norrköping, och då drar helt enkelt kulturverksamheten ett kortare strå än utbildningen eller socialtjänsten. Hellre behöriga lärare för barnen än gratis museibesök för vuxna.

Vissa anser att stadsmuseet ska vara tillgängligt för alla. Men ett införande av en entréavgift för de som är 18 år eller äldre så kommer i stort sett alla fortfarande kommer ha möjlighet att besöka stadsmuseet. Skolklasser kommer fortfarande inte behöva betala, barn kommer fortfarande inte behöva betala och alla vuxna som har en hundring kommer ha möjlighet att betala. Det är orimligt att kräva att samma kommun som planeras gå med underskott på hundratals miljoner kronor nästa år ska erbjuda gratis inträde på museum till alla. 

Avslutningsvis så uppmanar jag ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden att införa en entréavgift på Norrköpings stadsmuseum. Även om det endast resulterar i en besparing på hundratusen kronor, så väljer jag hellre hundratusen kronor mindre till museum, än hundratusen kronor mindre till skolorna.