Hästar är varelser med egna rättigheter

Såsom dagens samhälle är uppbyggt anses såklart hästnäringen nödvändig för Sveriges ekonomi och genererar många arbetstillfällen, skriver Johanna Månsson.

Genom att främja en livsstil som inte exploaterar djur, kan vi bidra till att minska efterfrågan på industrier och praktiker som kompromissar med djurens välbefinnande, skriver Johanna Månsson.

Genom att främja en livsstil som inte exploaterar djur, kan vi bidra till att minska efterfrågan på industrier och praktiker som kompromissar med djurens välbefinnande, skriver Johanna Månsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-07-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Den höjda spelskatten slår direkt mot hästsporten" NT 4/7

Men det är av största vikt att vi löpande granskar de etiska aspekterna i de industrisektorer som involverar icke mänskliga djur. Inom hästnäringen, särskilt i sporter som ridsport och trav, finns det etiska problem gällande djurens välfärd. Hästar inom dessa områden utsätts för stress, press och ibland även skada på grund av de krav tävlingar och träning ställer på dem. 

Med en djurrättsbaserad synvinkel ses hästar som individuella varelser med egna rättigheter, inte som varor eller redskap för att generera ekonomisk vinst. Trots att dagens svenska lagstiftning är tandlös när det berör våra medvarelser. Genom att främja en livsstil som inte exploaterar djur, kan vi bidra till att minska efterfrågan på industrier och praktiker som kompromissar med djurens välbefinnande.

Samhälleligt kan man istället söka ekonomisk vinst och skapa arbetstillfällen genom plantbaserade industrier och tjänster, som är hållbara såväl etiskt som miljömässigt. Hela samhällen kan dra nytta av den ökande marknaden för animaliefria produkter, vilket sätter djurvänliga etiska principer i förarsätet samtidigt som man skapar ekonomiska möjligheter! 

Låt oss börja med att, likt Danmark, upprätthålla en konkret handlingsplan för en övergång till växtbaserad matproduktion!