Har vi blivit fångar i ett tekniskt system?

Var finns "aktning och vördnad" av personer idag? Var finns vår rätt till ett privatliv där ett oönskat intrång kan avvisas? Var tappades respekten för varandra? Var går gränsen för vår integritet?

Till vården går inte att komma fram den tid då de flesta av oss försöker nå den. Kötiden är redan slut för dagen innan man vaknat, skriver Roland Carpvik. Genrebild.

Till vården går inte att komma fram den tid då de flesta av oss försöker nå den. Kötiden är redan slut för dagen innan man vaknat, skriver Roland Carpvik. Genrebild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-01-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna övertro på det tekniska övertagandet i "datasystemen" är på väg att ta över vårt mänskliga tänkande och IQ. Snart är vi där då inte våra röster är värda någonting utan vi blir lydstat av dataåldern maktövertagande. 

Tendenserna är tydliga. Systemen är idag viktigare än relationerna människor emellan. Samhällsapparaten vill på olika sätt mata in oss i upplagda fakta i systemet. Än så länge finns ett beroende av oss individer men det börjar tyna bort.


Till vården går inte att komma fram den tid då de flesta av oss försöker nå den. Kötiden är redan slut för dagen innan man vaknat. Behovet inom vården står inte längre i paritet med systemen och de styrande inom vård och politik förlitar sig inte längre på människor faktabeskrivningar utan fastnar i sina system och eget vinstintresse.


Bankerna vill inte ha mänsklig kontakt med sina kunder utan eftersträvar en så stor distans som möjligt genom sina vänteköer och skickar vidare individen till nästa avdelning eller instans som bestämts i det datorprogrammerade systemet. Dessutom vill de veta allt om sin kund för att tillfredställa systemet. Snart begärs nog blodprov och DNA.


Marknaden och handeln suger ur individens egendom så mycket det går och det genom alla registreringar som de vill ha av kunder för att sedan sälja över individens kontaktmöjlighet till andra på marknaden. Ingenting görs längre "face to face" och individen har ingen aning om var kontaktregistreringen hamnar. Vi har ingen aning. 

Stressen efter ny teknisk utveckling går vidare mot höjder som borde förundra, när tar systemet över helt? Respekten är borta lika som Integriteten och systemen gör oss till slut omöjliga att fungera själva. När den här jorden en gång blir utan människor som tänkt själva, så ligger där en skrothög av olika datasystem med artificiell intelligens.