Har politikerna förlitat sig på stora statsbidrag?

En seriös debatt och redovisning där konsekvenser beskrivs över hur förutsättningar är och blir, verkar helt ha glömts bort.

Att politikerna förlitat sig till stora statsbidrag tycks ha varit genomgående när skattesatsen förhandlades fram av det nya styret, skriver insändarskribenten.

Att politikerna förlitat sig till stora statsbidrag tycks ha varit genomgående när skattesatsen förhandlades fram av det nya styret, skriver insändarskribenten.

Foto: Thomas Möller

Insändare2023-06-17 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska man annars tolka det ofantligt stora underskottet?
Söderköpingsborna står återigen inför ett underskott i de stora nämnderna som de facto innebär kvalitetsförändringar.
Att politikerna förlitat sig till stora statsbidrag tycks ha varit genomgående när skattesatsen förhandlades fram av det nya styret. Och det är väl så det är i vårt land. Klyschan "Det ordnar sig alltid" är det första vi alltid hör och svarar.

Men så blev det inte.

För oss människor som tänker rationellt och framåt, så förstår vi att man inte kan lita på alla löften och utfästelser som sägs och ges. Därför tar vi höjd för överraskningar och skaffar oss en buffert! Vi gör konsekvensanalyser över olika scenarier med dess för- och nackdelar.


Att borgerliga regeringar ogillar bidrag är inte heller någon nyhet. Lite förvånande blir det då, att S som tidigare ville höja skatten med en krona nu uttrycker att ingen vill höja skatten. Hur resonerar man? Att underfinansierade budgetar tidigare fått medel tillskjutna för att frisera siffror tycks också nu helt glömts bort?

Gör om och gör rätt är ett svenskt uttryck, vilket ofta används när allt gått fel. Och om man skulle följa den devisen så borde politikerna rannsaka sig själva och tydliggöra sina beslut. Men det lär aldrig hända för makten tjusar alltid!

Det sorgliga blir istället allt onödigt lidande för de svaga i samhället!