Här är förklaringen till försenade arbetet på Riksbron

Jag undrar varför det inte händer något med reparationen av Riksbron?

Varför händer det inte något med reparationsarbetet på Riksbron, undrar signaturen Cyklisten och får svar från kommunen. Arkivbild.

Varför händer det inte något med reparationsarbetet på Riksbron, undrar signaturen Cyklisten och får svar från kommunen. Arkivbild.

Foto: Victoria Lind

Insändare2023-11-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetet skulle pågå vecka 32 till 44 enligt de skyltar som satts upp. För några veckor sedan stod det plötsligt på skyltarna att arbetet inte skulle vara klart förrän vecka 48, det vill säga fyra veckors försening.

Jag cyklar dagligen över bron, och kan konstatera att det under fem dagar i rad vecka 43 och 44 inte pågick någon aktivitet alls på morgnarna vid cirka klockan 7.20. Hantverkare brukar ju börja klockan 7, men ingen fanns på plats, och om arbetet fortsätter i  samma långsamma tempo tvivlar jag på att det blir klart ens vecka 48! Knappast något har ju hänt på flera veckor!

Olägenheten är stor för alla som behöver passera över och under bron. Gång- och cykelvägen under brons södra sida saknar helt belysning, vilket ökar risken för olyckor när mörkret nu tilltar. Och bilköerna ringlar långa - i rusningstid fylls bland annat Söderleden.

Jag vore tacksam för svar från ansvariga.

Cyklisten

Svar direkt

Trafiksituationen blir tyvärr besvärlig vid stora arbeten på vältrafikerade sträckor som den här och jag har full förståelse för den frustration som du och andra medtrafikanter känner.

Arbetet pågår för fullt. Anledningen till att det har dragit ut på tiden är att kommunen passat på att åtgärda fler saker i anslutning till bron. På så sätt undviker vi en ny lång avstängning längre fram. Allt arbete beräknas vara klart senast den 1 december.

Jag förstår att du reagerade på att det inte var någon aktivitet när du cyklade förbi, men det finns givetvis en förklaring. Entreprenören hade gjutit betong som behövde torka innan formen revs och det nya tätskiktet sattes dit.

Givetvis ska det vara belysning på gång- och cykelvägen, men arbetet med att byta ut fogen ställer till det då vatten från körbanan kommer in i elcentralen och orsakar kortslutning. När nytt gummi sätts in i den nya fogen onsdagen den 15 november åtgärdas detta och belysningen kommer fungera som den ska.

Elyias Yousef, broingenjör på samhällsbyggnadskontoret