Låt Tomten gå i pension någon gång

När julklapparna i rasande fart byts ut mot statussymboler är det dags att sätta ner foten.

Insändarskribenten förtvivlar över önskelistan som toppas av Barbie.

Insändarskribenten förtvivlar över önskelistan som toppas av Barbie.

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Insändare2022-10-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu börjar den återigen smyga sig på. Ångesten och snart också det dåliga samvetet. Önskelistan till Tomten är färdigskriven och redo att skickas tills hans till synes tillfälliga bostad i Tomteboda.

1 Barbie husbil
1 Barbie delfinfamilj
1 Barbie sportbil
1 Fotboll
1 talande papegoja

Jag börjar med att (hjälpa Tomten) söka runt på Internet för att se vart man kan inhandla en husbil och till vilket pris. Den finns i varierande modeller och oftast med en prislapp som överstiger tusen kronor (med råge)!

Vidare så sökte jag på Barbie bil. Allt mellan 300-800 kronor beroende på hur häftig den ska vara.

Listan kan bli hur lång som helst.


Jag är övertygad om att majoriteten av alla föräldrar vill sitt/sina barns absolut bästa och är redo att gå i personlig konkurs för att bevisa det. Men ska det verkligen behövas? 

Det var mycket länge sedan som jag på riktigt kände av julefriden och lugnets närvaro både på och runt julen. -Så länge att jag faktiskt inte kommer ihåg när.

Nu ska man stressa runt för att köpa oftast dyra julklappar för att sätta sig i bilen och åka runt till så många familjemedlemmar man hinner innan det är dags för den (ursäkta) förbannade Kalle Anka och Co. Efter det (helst också innan) gäller det att proppa i sig så mycket mat som bara går, för att skölja ner med på tok för mycket alkohol. 

Jag läste förresten nyligen att julen är den helg där hjärt- och kärlsjukdomarna ökar drastiskt.

Så det jag vill föreslå (jag är medveten om att jag svär i kyrkan) är att låta Tomten få pensionera sig en gång för alla. Återgå till att köpa några små julklappar till våra älskade ungar. Samt att avskaffa julen som den är idag, den 24:e december, för att använda hela mellandagsveckan till att fira vad det nu är vi firar. Att i lugn och ro besöka sina familjemedlemmar och på riktigt ta sig tid att umgås.

Jag hoppas att Ni alla kommer att få ett lugnt och skönt slut på 2022.