Gynekologi går inte att förenkla

Vi behöver i fortsättningen ha kvar de gynekologiska mottagningarna på sjukhusen utan underbemanning och värna om de gynekologer som finns där, skriver Birgitta Eriksson. Genrebild.
Vi behöver i fortsättningen ha kvar de gynekologiska mottagningarna på sjukhusen utan underbemanning och värna om de gynekologer som finns där, skriver Birgitta Eriksson. Genrebild.

Jag är inte politiker men kvinna. Och jag kan inte förstå Lena Mickos inställning att gynekologi kan skötas av primärvården.

Insändare 1 mars 2023 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Ny privatisering riskerar splittra kvinnosjukvården" NT 6/2

Om vi skulle överföra samma synsätt till resten av den specialiserade vården så kunde hjärtsjukdomar och andra allvarliga sjukdomar också hanteras av vårdcentralerna i stället för specialister på sjukhusen runt om i landet. Jag undrar vad män med hjärtsjukdom skulle tycka om den saken .

Nu är det ju så att alla specialistutbildningar inom vården finns till för att kunna ge patienterna en högt ställd kvalitativ vård av den som har rätt kompetens för detta. Ännu mera märkligt blir det när en kvinna förordar att primärvården kan ta över gynekologiska undersökningar och vård.

Jag förstår inte hur man kan förenkla sådan vård eller annan högspecialiserad vård för den delen. De som har denna speciella kompetens ska naturligtvis utföra den i fortsättningen också.

 

Det är beklämmande att se hur lite politiker förstår hur vård ska bedrivas. Och i synnerhet när det gäller gynekologi där kvinnor är extra utsatta och ännu mera behöver den trygghet som en erfaren gynekolog kan ge. Vad händer med patientsäkerheten när distriktsläkare ska utföra gynekologi på en vårdcentral? Min erfarenhet är att vårdcentralerna är bra på enklare åkommor men de har inte kompetens för högspecialiserad vård som gynekologi.

Lena Micko skriver att de kvinnor som vill ha vård av privat gynekolog lätt kan få det. Det är inte sant och det vet hon. Det är långa köer och kostar för mycket för många kvinnor. Lena Micko skriver vidare att kvinnosjukvården riskerar att splittras när politikerna står för olika synsätt. Men att överföra kvinnosjukvård till vårdcentralerna utgör ju verkligen en splittring. 

 

Vi behöver i fortsättningen ha kvar de gynekologiska mottagningarna på sjukhusen utan underbemanning och värna om de gynekologer som finns där och se till att de har de personella resurserna att utgöra en patientsäker vård. Att splittra en specialitet kan aldrig vara av godo.

Som vanligt visar våra politiker en skrämmande brist på verklighetsförankring och nu är det Socialdemokraterna som vill förenkla och splittra den kunskap som finns inom specialistvården. Vad kommer härnäst och varför handlar man så här kortsiktigt? Kan det kanske handla om besparingar? 

Det skulle inte förvåna någon.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa