Gör om och gör rätt för enskilda avlopp

Under 2022 hoppas regeringen genomföra en del lagförändringar för de som har enskilda avlopp.

Insändarskribenterna menar att regeringen borde göra om och göra rätt i frågan om enskilt vatten och avlopp.

Insändarskribenterna menar att regeringen borde göra om och göra rätt i frågan om enskilt vatten och avlopp.

Foto: Björn Lindgren/TT

Insändare2022-03-23 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ambitionen är att begränsa nuvarande situation där människor tvingas belåna sig eller sälja sommarstugor och hus för att ha råd med anslutning till kommunalt vatten och avlopp.


Men förslagen är otillräckliga och skapar istället nya löpande kostnader för personer med enskilda anläggningar för avlopp.
Regeringen föreslår en ökad flexibilitet från kommunerna till deras bedömningar, men föreslår inget som ändrar kommuners utgångspunkt eller sakunderlag. Den forskning regeringen själv hänvisat till att man väntat på, är pågående och ofärdig. De liggande förslagen utgår därför från bristande underlag kring enskilda avlopps faktiska effekter på naturen.


Det aktuella förslaget innebär en kontroll där fastighetsägaren måste bekosta en deklaration för att regelbundet verifiera avloppsanläggningens tillstånd. Avloppsdeklarationen blir en återkommande kostnad på flera tusen kronor. Branschen som fakturerar för den typen av tjänster, blev så glada att de nominerade ansvarig statssekreterare till sitt branschpris ”VA-priset 2022”.


För ett år sedan gav riksdagens majoritet regeringen en uppgift - ”att fastighetsägare inte ska kunna tvingas ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet”. Denna uppgift löser inte regeringens liggande lagrådsremiss. 
Ruinerande krav på anslutning till kommunalt VA riskerar fortsätta med liggande förslag. Det är därför bättre om regeringen gör om och rätt.