Gör någon ensam glad - kom på besök

Problemet är att många äldre har svårt att uttrycka den rätt de har att få hjälp, skriver styrelsen för PRO i Finspång. Genrebild.
Problemet är att många äldre har svårt att uttrycka den rätt de har att få hjälp, skriver styrelsen för PRO i Finspång. Genrebild.

Många äldre lider av ensamhet i en tid då det är svårt att hitta utbildad personal eller vikarier till våra boenden.

Insändare 15 december 2022 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medarbetarna känner inte att de räcker till för att sitta ner för en pratstund. Inte minst dokumentären ”De sårbara” (Svt Play) sätter fingret på att den mentala hälsan inte är den bästa bland våra äldre. Flera ideella organisationer, inklusive pensionärsorganisationerna, privatpersoner och kyrkorna försöker att skingra äldres ensamhet. Men det räcker inte.

 

Ensamhet kan göra en människa sjukare. I Finspångs kommun finns numer en äldrekurator som har till uppgift att förebygga ensamhet, samt vara en resurs när det gäller äldre som lider av mental ohälsa. Problemet är att många äldre har svårt att uttrycka den rätt de har att få hjälp. 

 

PRO vill särskilt nu inför helgerna vädja till exempelvis släktingar, grannar och vänner till äldre att ta sig tid att besöka sina äldre medmänniskor. Finner du att din släkting, vän eller bekant är i behov av hjälp för sin ensamhet ta kontakt med äldrekuratorn i Finspång. Och vi förutsätter att personalen känner till resursen med en äldrekurator.

Eller också så kan du skingra ensamheten för någon som kanske väntar på ett besök från…just dig.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa