Gör mer för att öka tryggheten i stan

I december 2019 publicerade Rikshem en undersökning om Norrköpings trygghet, där det framgick att 55% av deras boende anser att Gamla stan är den plats i stan som känns mest otrygg.

Insändarskribenten anser att mer behöver göras för att öka tryggheten i det offentliga rummet, bland annat sätta upp fler övervakningskameror.

Insändarskribenten anser att mer behöver göras för att öka tryggheten i det offentliga rummet, bland annat sätta upp fler övervakningskameror.

Foto: Audun Braastad

Insändare2021-08-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vintras framförde också Norrköpingspolisen att det vistas många, framförallt ungdomar, i centrala Norrköping som trakasserar förbipasserande civila, både fysiskt och verbalt.



Hur ska vi då komma till bukt med detta uppenbara problem? Själv hävdar jag att fysisk närvaro från det offentliga är av yttersta vikt om man på allvar vill lösa detta problem, förslagsvis att man tillsätter mer resurser till ordningsvakter, väktare och kameraövervakning. Sociala åtgärder är givetvis också nödvändiga, särskilt i de fall där det rör sig om ungdomar. Men när stadens invånare inte fritt kan röra sig i centrala stan utan att behöva motstå verbala och fysiska trakasserier, anser jag att drastiska åtgärder bör fattas.



I tider av otrygghet är fler ordningsvakter, väktare och övervakningskameror viktiga för att skapa direkt fysisk trygghet. Om det är så att det är vid de ekonomiska resurserna det brister, ställer jag mig frågan om vad de styrande prioriterar före varje medborgares rätt till trygghet, oavsett plats och tidpunkt.