Glöm inte våra rättigheter för ett par sprutors skull

Jag har en liten eller kanske en ganska stor fundering, hela samhället verkar mer och mer delas in i två olika ”läger” vaccinerade och ovaccinerade där de ovaccinerade får störst skuld till smittspridningen.

Insändare 3 januari 2022 20:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta gör att många förlorar sina nära och kära, sina vänner och till och med riskerar sina jobb i värsta fall. Jag har till och med hört om familjer som fryser ut sina egna släktingar som inte kunnat ta vaccinet.
Ska det få vara så i samhället under år 2021-2022?
Vi har i årtionden kämpat för människors rättigheter, jämlikheter och olikheter, varför ska det få glömmas bort på grund av ett par sprutor?Det är många som inte kan ta sprutan av olika orsaker, det finns de som inte vågar av rädslan för exempelvis biverkningar. Kan vi inte låta dem ha sina åsikter och inte försöka tvinga dem till att passa in i samhället?
Det som är så hemskt är att denna vaccinhets ökar klyftan i samhället. Mycket händer i tysthet omkring oss och allt fler blir deprimerade och får problem med psykisk ohälsa som inte alltid syns, en del på grund av rädslan att tvingas att ta detta vaccin.Hur kommer det sig att allt fler riskerar bli ensamma och hamna i utanförskap på grund av att de är ovaccinerade och skulle vara farligare eller bära smittan mer än vaccinerade?
Alla kan ju fortfarande bli sjuka och bära på smittan, sprutan ger inte total immunitet tyvärr, de lindrar sjukdomsförloppet och symptomen.Majoriteten av de vaccinerade tycks även glömma att hålla avstånd, de reser, går på olika evenemang och matcher bara för att de har ett vaccinationsintyg men någonstans glömmer de ju bort att de fortfarande kan bli sjuka, många gånger utan det minsta symptom och de kan lätt smitta andra. De går sedan hem till sin familj och smittar dem som sen bär med sig den till arbete och skola, behöver jag säga mer?... 


Är inte det värre än om en ovaccinerad smittas och känner av att hen börjar bli sjuk och kan hålla sig hemma lättare och hinna testa sig tidigare? Kanske är dessa mer försiktiga i vardagen än de som fått vaccin?Ett vaccinbevis i all ära men det är ju som om att ha ett frikort för att lagligt få sprida smittan man kanske bär fast de inte vet om det??
Alla bör vara försiktiga, hålla avstånd, noga hygien och hålla sig ifrån folksamlingar och framför allt respektera varandra.
Många - inte bara jag - blev oroade när vi såg hur Norrköpingsborna trängdes utanför musikhjälpen trots uppmaningar om avstånd… det märktes inte att vi lever mitt i en pandemi??

Snälla håll ut och håll i ett tag till!
Och nedvärdera inte någon som inte kunnat eller velat ta vaccinet oavsett orsak, vi är alla människor som trots detta är lika mycket värda.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Nu är det dags för nästa vända med vaccin i Norrköping: "Trycket är betydligt lägre än vad vi hade räknat med"

Nu är det dags för nästa vända med vaccin i Norrköping: "Trycket är betydligt lägre än vad vi hade räknat med"

Risk för ökad smittspridning – östgötarna erbjuds ny påfyllnadsdos

Risk för ökad smittspridning – östgötarna erbjuds ny påfyllnadsdos
Ämnen du kan följa