Gamla bygglov kan inte anpassas efter vår tids smak

Tack för ditt engagemang i stadsbyggnadsfrågor. Det är roligt att Norrköpingsborna månar och bryr sig om sin stad.

Som politiker kan jag inte kräva att fastighetsägarna ska bygga om för att det ska passa en ny stil eller smak, skriver Reidar Svedahl (L).

Som politiker kan jag inte kräva att fastighetsägarna ska bygga om för att det ska passa en ny stil eller smak, skriver Reidar Svedahl (L).

Foto: Thomas Möller

Insändare2021-07-18 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar direkt

Därför är jag stolt över att vår stadskärna placerar sig så bra i många olika undersökningar.

I Stadsbarometern 2019 kom Norrköping på plats 6 av 67 därför att vi har en stark och levande stadskärna. Vi har många boende, ett varierat näringsliv som inte är beroende av enstaka branscher, och en hög andel unga. Spårvagnarna och den låga biltätheten är också viktiga för trivseln i vår stad.

En annan undersökning, Samhällsbarometern 2020, fokuserar på arkitektur och planering av staden. Där blev Norrköping Sveriges tredje mest välplanerade och hållbara stad, och sex av tio tycker att vi jobbar bra med stadsplanering, hållbarhet och utveckling. Hela åtta av tio Norrköpingsbor tycker att deras stad är vacker!

Men det är sällan kommunen som bygger! Vi kan påverka hur skolor, äldreboenden och parker ser ut. Men det mesta byggs av företag, och någon gång privatpersoner. Den fina utveckling vi ser i staden (och för den delen även i Svärtinge och Krokek) är ett samarbete, där politiken ger bygglov medan företag och entreprenörer bygger.

Så är det även med de kvarter du nämner. Varuhusen fick sina detaljplaner och bygglov för decennier sedan. De gäller. Som politiker kan jag inte kräva att fastighetsägarna ska bygga om för att det ska passa en ny stil eller smak. Men det är duktiga företagare som driver verksamheterna och jag vet att de jobbar hårt för att utveckla sina fastigheter. I det område du talar om finns också flera byggprojekt. Det är min tro och hopp att de kommer passa väl in i vårt stadsrum.