Från ett helvete till ett annat

Den senaste tiden har det kommit rapporter från polisen om en ökning av kvinnliga flyktingar som faller offer för trafficking.


Många kvinnor kommer ensamma, deras pappor, partners med mera är kvar i Ukraina för att försvara landet, skriver S-kvinnor i Söderköping. Bilden från Karlskrona.

Många kvinnor kommer ensamma, deras pappor, partners med mera är kvar i Ukraina för att försvara landet, skriver S-kvinnor i Söderköping. Bilden från Karlskrona.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-03-31 15:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriminella utnyttjar situationen som är svårt att hantera när flyktingströmmarna är så stora. Det är vidrigt att kvinnor och barn som flyr kriget luras in i människohandel och övergrepp. Det här är människor som söker trygghet och luras in i ännu ett helvete. 


Miljoner med människor har flytt Ukraina under de senaste veckorna – och de flesta av dem är kvinnor och barn. SVT rapporterade om att både IOM (Internationella organisationen för migration) och myndigheter i Ukrainas grannländer, som just Polen, går ut med informationskampanjer om trafficking.
Som att de inte är utsatta nog som flyktingar från ett krigsdrabbat land blir nu kvinnor som korsar den ukrainska gränsen enkla offer för trafficking.

Många kvinnor kommer ensamma, deras pappor, partners med mera är kvar i Ukraina för att försvara landet. En del av kvinnorna blir lurade och plockas upp av människor som utger sig vara hjälparbetare och ingen vet vart de förs.


För att motverka att kvinnor och barn hamnar i händerna på människohandlare har regeringen beslutat att tillföra ytterligare fyra miljoner kronor till Jämställdhetsmyndigheten.
Pengarna ska bland annat gå till en riktad informationskampanj till kvinnor som anländer till Sverige.
Det handlar om att förebygga och stoppa att människohandel sker, men också ett stöd till de som hamnar i den här fruktansvärda situationen.
Det är bra men räcker det? Troligtvis inte.