För 100 år sedan fick kvinnor rösträtt,1999 kom lagen om kvinnofridskränkning och 2019 en skärpning av lagen om förbud mot barnäktenskap.
Barnäktenskap ingångna i annat land godkänns inte i Sverige. Trots detta tvingas flickor i Sverige fortfarande in i äktenskap och kvinnor i alla åldrar utsätts för våld från närstående.
Statistiken är tydlig: var 3:e kvinna utsätts för fysiskt eller sexuellt våld någon gång. Det är en fasansfull verklighet.
Vad gäller barnäktenskap i Sverige finns ingen statistik men det förekommer att flickor försvinner efter skollov, då de tvingats att gifta sig utomlands.
Mellan 25/11 och 10/12 pågår en årlig, världsomfattande kampanj mot detta våld, där både FN och andra organisationer och myndigheter deltar.
Zonta deltar med kampanjen "Zonta says NO" där vi på flera sätt belyser och motverkar våldet mot kvinnor och flickor. I år uppmärksammar vi särskilt frågan om barnäktenskap, en av de värsta formerna av våld mot flickor.
Vi Zontor vill uppmana alla att arbeta för att motverka våld mot kvinnor och förhindra att flickor gifts bort.
Skolpersonal och socialtjänst måste reagera när de misstänker att barn far illa eller riskerar att föras utomlands för att giftas bort. Barn måste redan i förskolan få information om sina rättigheter och flickor måste få veta vart de kan vända sig om de misstänker att de ska giftas bort.
Vi som medborgare måste våga agera om vi misstänker att någon utsätts för våld och berätta vart man kan vända sig för stöd och hjälp. Var och en av oss måste våga göra en orosanmälan till socialtjänsten om vi misstänker att ett barn far illa.
Zonta International startades 1919 och arbetar för att förbättra kvinnors och flickors villkor genom påverkansarbete och stödjande insatser.
Sedan 2018 är kampen mot barnäktenskap vår fokusfråga. Som ett led i det bidrar vi, som hittills enda privata organisation, med två miljoner US-dollar till ett FN-projekt som ska stoppa barnäktenskap.
Louise Backman Rasmussen, president Norrköpings Zontaklubb