Än en gång har Försvarsmakten visat att man mer kompetent än Sjöfartsverket att sköta landets räddningsinsatser med helikopter. Vid ett flertal allvarliga olyckor har inte Sjöfartsverket inte ens kommit i luften med sina räddningshelikoptrar beroende på antingen tekniska fel eller att personalen inte varit tillräckligt utbildad för uppdraget.
Senaste exemplet är händelsen vid värmeverket i Mjölby där Försvarsmakten gjorde en lyckad räddning av en skadad person högst upp i en skorsten.
Hela den tvivelaktiga upphandlingen av helikoptrar till Sjöfartsverket hade kunnat undvikas om Försvarsmakten hade fått uppdraget att sköta räddningstjänsten. Det var en parameter som bidrog till att Sjöfartsverket till varje pris körde sitt race så att man inte skulle hinna utreda vilken myndighet som skulle svara för denna verksamhet. Försvarsmakten har tidigare med mycket gott resultat svarat för denna verksamhet.
Samhället hade sparat miljarder varje år om Försvarsmakten hade fått sköta denna räddningsverksamhet. Nu har vi istället två parallella organisationer för räddningsverksamheten, vilket ger mycket högre kostnader för samhället. De helikoptrar som Försvarsmakten har anskaffat duger dessutom med råge för denna räddningsverksamhet. Man hade således sluppit den skandalösa upphandlingen av Sjöfartsverket av nya helikoptrar med en leverantörsanpassad kravspecifikation samt sluppit att bygga upp en kostsam organisation inom Sjöfartsverket för detta.