Tack vare regeringens krisåtgärder har reglerna ändrats och enskilda näringsidkare behöver inte avsluta sina företag för att få A-kassa, utan kan få ha företagen vilande så att de kan dra igång verksamheten igen när krisen är över. Det är jag tacksam för.
Tacksamheten utbyts dock lätt i uppgivenhet när man ser vad exempelvis Akademikernas A-kassa skriver:
"Under tiden du är arbetslös får ingen produktion av varor eller tjänster ske i företaget. Det får heller inte förekomma förberedelse av produktion, inköp, försäljning (endast i undantagsfall), anskaffning av kunder, marknadsföring eller lämning av anbud. Lagstadgad redovisning får göras liksom åtgärder på grund av oförutsedda händelser.”
Här saknas alltså viktig förståelse för en företagares vardag och hur en företagare har det:
Om vi företagare inte får göra något av ovanstående arbete i det vilande företaget och om vi inte får ta de uppdrag som förhoppningsvis ändå skulle kunna droppa in, hur ska vi då kunna ta vid igen när coronakrisen är över? Ska vi behöva börja från början igen? Att bygga upp ett företag kan ta flera år. Om vi över huvud taget orkar med den processen en gång till …
Är det ekonomiskt försvarbart på längre sikt:
att företagare inte ska kunna ta eventuella uppdrag under tiden som man uppbär A-kassa?
att företagare inte ska kunna dra av arbetade timmar (eller lön) från A-kassan?
I stället för att basera A-kassan på arbetade eller arbetslösa timmar, vore det inte bättre att basera den på eventuell inkomst/lön i företaget så att man under A-kassetiden kan upprätthålla företaget?
Jag önskar att regeringen omgående – innan fler företagare dukar under ekonomiskt – tar hänsyn till ovan nämnda aspekter och ser till att företagare kan få upprätthålla sina företag och ta emot uppdrag under krisen, registrera arbetade timmar alternativt intjänad lön, och samtidigt få uppbära A-kassa.
Med förhoppning om snabba åtgärder.
Gunilla Wigertz