Börja gärna med att sälja Rådhuset

Visst kan det vara klädsamt att först nu erkänna att historien bakom Louis de Geer uppkom på grund av att Symfoniorkestern (SON) behövde ett bättre hus.

Rådhuset är en kommunal fastighet som kan vara intressant att sälja, menar insändarskribenten Henric de Koster.

Rådhuset är en kommunal fastighet som kan vara intressant att sälja, menar insändarskribenten Henric de Koster.

Foto: Eva Jensen

Insändare2023-08-25 13:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att man först efter uppkommet behov tyckte att man vid de tillfällen som huset stod tomt kunde komplettera med konferensverksamhet är en annan femma.


Kultur är en kommunal kärnverksamhet, det kan vi inte komma ifrån och för mig är det helt naturligt att alla papper skall vara klara vad gäller huset och SON. Att däremot bolagisera det hela och stöpa konstnärlig verksamhet inom musik och teater under samma hatt innebär att man tar bort fokus från Symfoniorkestern.


Ett annat intressant faktum som inte tagits upp är detta att planeringstiden från idé till konsert för en symfoniorkester tar 50 till 100 procent längre tid än motsvarande tid för konferensverksamhet. Och vem vill köpa en fastighet, där över hälften av tiden är uppbokad för orkestern och där endast den återstående delen kanske kan ge vinst? En multimiljardär?

Jag vidhåller med en dåres envishet att om Louis De Geer ska säljas så ska samma sak drabba resterande del av en kulturella verksamheten – och då skall även sporten drabbas – därest det finns kommunalt ägda fastigheter. Då ska alla dras över en kam. Och börja gärna med att sälja Rådhuset… ni har ju Rosen.


Det är bra att Sophia Jarl försöker ordna upp kommunens finanser, men ta ett steg tillbaka och stoppa förslaget om en försäljning av Louis De Geer i papperskorgen, där det hör hemma.