Nu är det läge att bygga ut spårvägen

Att Norrköpings kommun visar på stora ekonomiska underskott behöver inte betyda att allting är nattsvart.

En ny tung spårvagnslinje är vad Norrköping behöver.

En ny tung spårvagnslinje är vad Norrköping behöver.

Foto: Mikael Karlsson

Insändare2023-06-09 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Givetvis kommer det att krävas besparingar. Men samtidigt handlar det också om hur man prioriterar. Att göra besparingar på skolan kan uppfattas som ett hån mot invånarna. Speciellt som man subventionerar flygplatsen med 30 miljoner kronor årligen. Ta dessa pengar och satsa er ur krisen istället.

Att lägga ner flygplatsen är ett första steg. Det finnas knappast något behov av den. Då man har Arlanda, Bromma och Skavsta inpå knuten. På tio år har flygplatsen kostat cirka 300 miljoner kronor för kommunen. Under en sju, åttaårsperiod hade dessa pengar istället kunnat finansiera en utbyggnad av spårvägen till Vilbergen och Vrinnevisjukhuset.

Vågar man också tänka ett steg extra, kan man ansöka om statsbidrag för att förlänga linjen via Butängen, Ingelsta, Jursla till Åby. Det skulle inte bara skapa nya arbetstillfällen för att bygga linjen. Utan också förutsättningar för tusentals nya bostäder och arbetsplatser i berörda områden. Då man framhäver staden och dess strategiska läge. En satsning som bidrar till att staden kan växa hållbart. Vilket gynnar ekonomin. Istället för att man ser besparingar som den enda utvägen. 

Förutom Stockholm och Göteborg är det Norrköping som har den här möjligheten. Därför bör man satsa framåt nu - istället för att stanna och ge upp.