Försämring när vårdcentralen tar över oss som är äldst

För drygt två år sedan fick jag förfrågan från Geriatriska klinikens specialistmottagning på Vrinnevisjukhuset om jag ville tillhöra den.



Vi kanske inte har så lång tid kvar att leva, ska vi då få en försämring av sjukvården innan dess? Det borde väl vara tvärtom. Det skulle ni nog också behöva tänka, om ni var i samma ålder som vi. Själv är jag 90 år, skriver Gunnar Axell.

Vi kanske inte har så lång tid kvar att leva, ska vi då få en försämring av sjukvården innan dess? Det borde väl vara tvärtom. Det skulle ni nog också behöva tänka, om ni var i samma ålder som vi. Själv är jag 90 år, skriver Gunnar Axell.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-12-08 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag uppfattade det som ett snabbare omhändertagande än vad primärvården kunde erbjuda. Det har varit mycket värdefullt som pensionär, inte minst att kunna ringa till en sjuksköterska dagtid då man känner sig dålig. Oftast har man fått snabbt svar och kanske ett besök. 

Och inte bara det. Varje månad får man ett regelbundet besök av läkare och sjuksköterska och det är inte tidsbegränsat. Eftersom jag är rullstolsbunden är det utmärkt med dessa besök. Som pensionär har man alltid mycket frågor om hälsan och det tas mycket prover av olika slag och man har alltid med sig en våg så man kan kolla att man inte minskat i vikt. Man tittar på det mesta. 

Därför har det varit mycket tryggt för oss gamlingar att snabbt kunna kontakta en sjuksköterska, som lasarettet nu vill sätta P för. En otroligt dum åtgärd.

Vid ett besök av min läkare den 27 oktober fick jag veta att jag skulle bli utskriven från specialistmottagningen och i stället skulle jag få vända mig till min vårdcentral. ”Det kan inte vara sant”, tänkte jag. Så mycket hjälp som jag fått från Geriatriska kliniken – skulle jag nu mista den? 

Det hade ju varit en försämring några månader under pandemin, men så kom man tillbaka efter en tid och det var verkligen skönt. Då blev allt normalt igen. Jag vet att vårdcentralerna inte har samma omvårdnad som mottagningen på Geriatriska kliniken.Vi som drabbas av detta är pensionärer, som har jobbat i många år och så har vi blivit sjuka av olika anledningar. 

Vi kanske inte har så lång tid kvar att leva, ska vi då få en försämring av sjukvården innan dess? Det borde väl vara tvärtom. Det skulle ni nog också behöva tänka, om ni var i samma ålder som vi. Själv är jag 90 år. Försök och tänk åtminstone!