Visa hänsyn till hästar i trafiken!

Hej trafikant!

Som övrig trafikant behöver du visa extra hänsyn och uppmärksamhet när du möter en häst i trafiken, skriver insändarskribenten.

Som övrig trafikant behöver du visa extra hänsyn och uppmärksamhet när du möter en häst i trafiken, skriver insändarskribenten.

Foto: Mostphotos

Insändare2023-07-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är till dig som promenerar, cyklar, kör bil, lastbil, buss, häst, åker sparkcykel, moped, motorcykel, rider eller på något annat sätt vistas i trafiken.

Det finns ett fordon som särskilt sticker ut bland de ovan uppräknade. Hästen så klart! Den är ett levande djur som precis som vilda djur faktiskt kan reagera på något och ta ett skutt ut i vägbanan. Oavsett hur trafikvan hästen är kan den alltid bli skrämd för något. Precis som du kan få punktering på din bil och kanske vingla till. Att färdas bland motortrafik är inget som någon ryttare/kusk önskar men som emellanåt är nödvändigt. 

Som övrig trafikant behöver du visa extra hänsyn och uppmärksamhet när du möter en häst i trafiken. Det betyder att du saktar ner, håller avstånd och håller extra uppsikt på fordonet (ja, hästen räknas som ett fordon oavsett om den rids eller körs). Ett extra plus till dig som är insatt i och förstår de tecken som kan komma att användas av ryttaren/kusken, vilket alla med körkort är skyldiga att ha kunskap om då dessa är samma tecken som polisen använder. Det kan exempelvis vara att visa vilket håll man ska åt, be övriga fordon sakta ner eller stanna.

Att visa extra hänsyn och uppmärksamhet betyder INTE att du gasar på, kör nära eller tutar. Det kan leda till en onödig olycka som inte skadar bara häst och ryttare/kusk utan även dig och ditt fordon (och nästan alltid är det du som räknas som ansvarig för olyckan). Ett fordon som hästar oftare blir rädd för än andra är cyklister som kommer bakifrån. Cyklar hörs inte, vilket gör att du som cyklist gärna får uppmärksamma hästen på din närvaro genom att göra ljud ifrån dig, prata lite med den eller sjunga en sång. 

I gengäld kan du som trafikant förvänta dig att hästägaren gör sitt yttersta för att hästen ska bli trafikvan och inte vistas mer än nödvändigt bland övrig trafik. Du kan också förvänta dig att ryttaren/kusken är uppmärksam och visar hänsyn till övrig trafik samt kommunicerar genom tecken.

Den enklaste regeln av dem alla: Visa hänsyn! Och tänk på att hästen är ett flyktdjur.