Fångsten blev en bottenskyl i en hink varje gång. Vad är orsaken? Säkert finns det många förklaringar. Molnen av skarv, sälen, obalans mellan fiskearterna, gamla miljösynder och så vidare.
Det obegripliga i denna situation är att landsbygdsministern gick emot ett stopp av strömmingsfisket i Östersjön. Idag går det stora trålare utanför våra kuster och tömmer tillgången på strömming. Det skulle givetvis vara tvärtom.
Förbjud trålning och tillåt det småskaliga kustfisket som inte har någon stor påverkan på bestånden. Vad händer med strömmingen som dras upp utomskärs? Den transporteras ner till Danmark och blir till fiskfoder med inblandning av färgmedel så att laxen i de norska fjordarna får den rätta färgen.
Slakt i Norge, sedan förädling inom EU (Sverige) för att sedan säljas till handel och restauranger, med andra ord den lax vi numera äter i mängder. Droppen var när jag läste utskicket från vår grossist. Laxen från Norge var märkt närproducerat med stora stämplar.
Det tog 30 år av total stopp av det kraschade torskbeståndet utanför New Foundland i Canada innan man kunde ana en trend till förbättring.
Hur kan vi låta det här fortgå?
Hur ska vi kunna ha en levande skärgård när inte ens turisterna har någon fisk att fånga. Med lite tur kan man kanske få en abborre. Dessutom vilket är mycket viktigt. Havet rätt skött är en mycket viktig protein- och livsmedelskälla för framtiden med fisk av alla arter. Allt hänger ihop.