Förbjud handeln med licensskjutna lodjursskinn

Nu är licensjakten på lodjur i länet avlyst för säsongen, men med tolv föryngringar konstaterade under inventeringen förstår alla att jakten fortsätter nästa år om inte en förändring sker i synen på Sveriges enda stor kattdjur.

Insändare 19 mars 2021 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om nu jakt på fridlysta arter måste ske borde en sak förändras till kommande licensjakt; förbjud handeln med skjutna lodjurs skinn. 

Jordbruksverket skriver; ”Många djur som är populära att jaga i Sverige och andra länder är utrotningshotade och omfattas därför av CITES-reglerna.” 

 

Nedanför den texten kan jägaren lätt ladda ner och fylla i blanketten som ger hen rätt till ett undantag - sälja går bra, fyll bara i lappen. Länsstyrelsen i Östergötland länkar beredvilligt den informationen. Detta är dubbelmoral som i praktiken gynnar handeln med utrotningshotade arter. Det är skamligt att ens möjligheten finns i vårt samhälle.

Om nu lodjur av omtvistade anledningar måste jagas, så låt det ske värdigt. Jägare som gärna skjuter hotade arter bör nöja sig med den samhällsinsats de menar sig göra. 

 

Men ge dem inte trofén att sätta på väggen. Ge dem inte rätten att sälja skinnen vidare. Kan vi inte vara överens om att troféer av stora kattdjur hör till det förflutna.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Alla förlorar när åkermark exploateras?

Alla förlorar när åkermark exploateras?

Debatt: Vi måste satsa på svensk mat och svenskt lantbruk

Vi måste satsa på svensk mat och svenskt lantbruk