Föräldrar - håll koll på vad era barn gör med mobilen

På morgonen, på väg till skolan som jag jobbar på, brukar jag lyssna på radio. På nyheterna tar de i ett av segmenten upp att så unga barn som 10-åringar idag trakasseras på nätet av jämngamla.

Om du som förälder upplever att ditt barn blir utsatt för trakasserier under skoltid så kommer jag släppa allt för att stötta och samtala med alla involverade, skriver Mikaela Oldestam.

Om du som förälder upplever att ditt barn blir utsatt för trakasserier under skoltid så kommer jag släppa allt för att stötta och samtala med alla involverade, skriver Mikaela Oldestam.

Foto: Emma Åhman

Insändare2021-10-22 12:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har ett par år på nacken, och jag jobbar med den här problematiken varje dag, så jag blir inte förvånad - men hjärtat sjunker. Min puls höjs dock ganska snabbt igen när en förälder klipps in i inslaget. Hon är så trött på att hennes barn utsätts för trakasserier (via sociala medier) att det inte räcker med att prata med läraren, hon har vänt sig till rektor. Hon kräver att skolan tar krafttag mot mobbning. 

Vad tror föräldrar att vi gör under en skoldag? Under en vecka så har jag kanske tre timmar för planering, men de äts upp av vikariat, konflikthantering och administration. I princip all rättning görs hemma efter jobbet, efter att all planering är klar. 

All annan tid i skolan undervisar jag tre ljuvliga årskurssexor. Jag har trettio elever i varje klass, varav en del har en eller flera NPF-diagnoser eller språkstörningar. Många har inte svenska som modersmål, vi spenderar många timmar i veckan på att läsa tillsammans för att kunna hitta elevernas kunskapsluckor. 

Eleven ska dessutom få möjlighet att utveckla sina förmågor; reflektera, diskutera, se samband och så vidare. 

Jag behöver alltså skapa olika material för eleverna; ett material för eleverna som inte når målen, ett "standardmaterial", och ett utmanande för de som siktar på ett högre betyg, så att de inte dör av tristess i klassrummet. Jag måste såklart se till att materialet matchar styrdokumentens centrala innehåll och kunskapskrav, men materialet ska också finnas tillgänglig på skolans digitala plattform så att alla kan ta del av det. Vi måste också ta hänsyn till friluftsdagar, helgdagar, sjukdom och annat som kommer i vägen. Just ja, mitt upp i allt detta ska ju eleverna också lära sig någonting.

Om du som förälder upplever att ditt barn blir utsatt under skoltid så kommer jag släppa allt för att stötta och samtala med alla involverade. Men om ditt barn blir utsatt för trakasserier efter skoltid på sociala medier så önskar jag att du för det första alltid håller koll på vad era barn gör på mobilen. Sedan sparar allt, och slutligen tar kontakt med den andra föräldern. Skolans personal finns till för att utbilda ditt barn. Vi kan inte också vara föräldrarnas privata, digitala poliser. Vi räcker inte till. 

Tack alla mina föräldrar, ni låter mig göra det jag är bäst på - undervisa era barn.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om