En av dessa nyheter var att man nu utökar antalet studiedagar per verksamhetsår från fyra till fem. Vi som har barn i både förskola och fritidshem förväntas alltså att ta semester från våra arbeten tio dagar om året för att vi står utan barnomsorg. Detta eftersom dessa dagar sällan sammanfaller med varandra.
I vilken annan verksamhet gör man så? Bara stänger ner allt och förväntar sig att de som har köpt tjänsten man har som uppdrag att leverera bara ska lösa det på annat sätt? Självklart ska personalen inom skola och förskola få gå på kurs och ta del av andra kompetenshöjande åtgärder, men varför kan det inte ske på samma vis som i andra verksamheter? Exempelvis genom att gå några i taget.
Det är väl bäst att tillägga att vi föräldrar blir erbjudna hjälp att lösa barnomsorgen dessa dagar, men med ett underliggande hot om att det i så fall kommer att ske på en okänd förskola med för oss okänd personal. Något som man som förälder inte vill utsätta sitt barn för av uppenbara skäl.
Vardagen som småbarnsfamilj är ett ständigt pusslande redan som det är och det går inte en vecka utan att det är ett avbrott i form av ett tandläkarbesök, vaccination, VAB eller något annat som hör livet till. Kan vi inte då få ha vår semester ifred och få använda våra semesterdagar så som det är tänkt? Jag vill ha semester på sommaren tillsammans med hela familjen för att kunna hitta på roliga saker och göra utflykter men det blir svårt om hälften av semesterdagarna redan har gått åt till att bara lösa vardagen.
Med andra ord skulle jag vilja reklamera förskolan. Jag anser inte att tjänsten fungerar som förväntat och att jag får det jag betalar för, det vill säga barnomsorg när jag är på arbetet. Det får mig också att undra vem förskolan är till för egentligen.