Folkhälsomyndigheten bör få kritik

Regeringen får kritik av Coronakommissionen och av högerpressen naturligtvis för att de i för hög grad förlitade sig på folkhälsomyndigheten i stället för att fatta beslut efter eget huvud.

Annars bruka det kallas för ministerstyre när regeringen kör över expertisen, skriver Björn Johansson. På bilden Anders Tegnell statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Annars bruka det kallas för ministerstyre när regeringen kör över expertisen, skriver Björn Johansson. På bilden Anders Tegnell statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2022-02-28 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man skall ha klart för sig att ministrar nästan alltid är amatörer inom sitt område. Hela upplägget går ut på att de omger sig med experter av olika slag inom departement och andra myndigheter som kan bistå med kunskaper och råd. Sedan kan regering och riksdag fatta
beslut på det underlaget.


Annars bruka det kallas för ministerstyre när regeringen kör över expertisen och det leder alltid till hård kritik från oppositionen.
Hur skulle det se ut om socialministern skulle avgöra vilka mediciner som skall användas i strid med Socialstyrelsens råd eller om 
försvarsministern skulle lägga sig i vilken beväpning JAS-planen skall ha.


Nej, i sådana fall ser vi det som självklart att expertisens råd skall gälla och regeringen jobb är bara att fatta det slutgiltiga beslutet.
Att det skulle vara annorlunda i coronafallet är svårt att se.
Kritiken borde i stället riktas mot Folkhälsomyndigheten för sin saktfärdighet att komma med bra råd i början av pandemin.
Det är dock tveksamt om det hade gjort någon skillnad i långa loppet. Sverige har bland den lägsta överdödligheten i Europa fast vi i har haft mycket mindre tvång och lidande i karantän och isolering än många andra länder.