Sluta släppa på folk bak i bussen

Jag ser att många går på bussen där bak här i Norrköping även att det står en skylt om att du ska kliva på där fram.

Insändare 14 november 2022 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Passagerarna bryr sig inte om det och även om Östgötatrafiken har bestämt att man ska gå på bussen där fram så väljer vissa chaufförer ändå att öppna dörrarna där bak när folk ska på. Jag tycker att man inte ska göra det för att det blir lättare för folk att planka på bussen och ju mer människor som går på bussen där bak så blir det mer och mer människor som plankar och då får inte Östgötatrafiken in pengar när folk åker buss.

 

Kontrollanterna är ibland slarviga när dom ser att folk ska av. Men dom bryr sig inte om folket som går av. Dom skiter i om dom plankar eller om dom har betalat. Dom fokuserar bara på dom som är inne i bussen och tar ut folk som har plankat. Det här med att folk kliver på bussen där bak är helt oacceptabelt. Chaufförerna borde få en utskällning om dom släpper på personer där bak. Varför gör dom så?! Är det så svårt att öppna en dörr?! Nej det är inte svårt att göra det.

 

Och snälla, ha inte kortläsarna bak i bussen. Då blir det svårt för chaufförerna att se vilka som plankar eller inte. Om du har endast en kortläsare så ser chaufförerna direkt vem som väljer att planka. För då kan dom kasta av den som inte vill betala.

Så snälla Östgötatrafiken ta bort kortläsare som sitter bak i bussen och ha endast en där framme hos chauffören. Och släpp inte på folk där bak i bussen så det blir lättare för passagerarna att planka!

 

Kille 15 år från Lärande Grundskola Södra i team 9

 

Svar direkt

 

Det glädjer oss att du går på fram och även förstår varför det är viktigt.

Fördelarna med påstigning fram är många. Flödet ombord blir bättre när alla går åt samma håll, då blir det mindre trängsel i dörrarna än när en del ska gå på och andra av, stoppen vid hållplats går snabbare, fuskåkandet minskar samt att kund och förare får tillfälle att mötas.

 

Under pandemin tvingades alla kunder att gå på och av i bakdörrarna på grund av avspärrningarna vid förarplatsen, men nu jobbar vi för att få alla att gå på fram igen. En påminnelse om detta är de dekaler som sitter på bussarna med texten “Gå på fram tack!”. 

Vi uppmanar även bussförarna att endast ha ombordstigning i framdörren. Vi vet också att det är lättare sagt än gjort vid hållplatser där kunder ska gå av, för när dörrarna öppnas passar vissa på att gå på i bakdörrarna.

 

Kortläsarna bak i bussarna behöver finnas kvar för de som av olika anledningar måste använda bakdörren – kunder med barnvagn, rullator, rullstol eller liknande. 

Vi delar din önskan att alla ska gå ombord i framdörrarna och fortsätter jobba för det. 

 

Per Nelson, marknadschef Östgötatrafiken


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa