Flytande kärnkraftverk kan vara lösningen

Enligt mediauppgifter har det sydkoreanska företaget Samsung Heavy Industries tillsammans med det danska företaget Seaborg Technologies tagit fram ett koncept med ett flytande kärnkraftverk.

Av flera skäl torde flytande kärnkraftsanläggningar lämpa sig väl för att säkra landets elbehov jämfört med fasta och oerhört dyra anläggningar på land, skriver Erik Hammarström.

Av flera skäl torde flytande kärnkraftsanläggningar lämpa sig väl för att säkra landets elbehov jämfört med fasta och oerhört dyra anläggningar på land, skriver Erik Hammarström.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-01-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Bra att Kristersson tar ledningen i energifrågan" NT 7/1

Det innebär en pråm försedd efter behov med två till åtta 100 megawatt CMSR-anläggningar. Den sålunda producerade effekten ansluts till lokalt energibehov alternativ till befintligt stamnät.

Det hävdas att en sådan anläggning i serieproduktion kan byggas på två år till en lägre kostnad jämfört med en fast kärnkraftsanläggning på land.



Sveriges elbehov är till största delen lokaliserad till orter och industrier i nära anslutning till våra kuster. Av flera skäl torde flytande kärnkraftsanläggningar lämpa sig väl för att säkra landets elbehov jämfört med fasta och oerhört dyra anläggningar på land, vilka kräver långdragna tillståndsprocesser jämte omfattande ingrepp i naturen samt lång byggnadstid. 



Som komplement till statsministerns trevare om köp av fasta franska reaktorer borde han (Regeringen) försäkra sig om optioner för inköp av flytande kärnkraftsanläggningar efter lämplig utvärdering samt fastställa och säkra möjliga ”förtöjnings- och anslutningsplatser” för dessa anläggningar. Enligt uppgift lär detta koncept vara kommersiellt gångbart runt 2028, alltså om fem år.