Fler behövs för att stärka demokratin

Demokratin i Sverige är stark, men den måste försvaras och utvecklas, skriver Mattias Geving, kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik..

Kommunstyrelsens ordförande Mattias Geving (S).

Kommunstyrelsens ordförande Mattias Geving (S).

Foto: Patrik Selsfors

Insändare2021-02-05 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar direkt

Deklarationen för en stark demokrati som Valdemarsviks kommun ställt sig bakom efter ett enhälligt beslut i kommunstyrelsen syftar till att fler ska få en god kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet, att fler deltar aktivt och står upp för demokratin samt bidrar till ett samtalsklimat som kännetecknas av öppenhet och respekt. Valdemarsviks kommun arbetar nu med en handlingsplan för att uppnå det kommunen åtagit sig vid undertecknandet.

I insändaren lyfts kommunens demokratiberedning. Jag delar insändarens mening att beredningen är ett viktigt forum för kommunens förtroendevalda att diskutera och enas om åtgärder som kan stärka demokratin i kommunen. 

Det är dock inte min uppfattning att det endast är en uppgift för just den beredningen att stärka demokratin. Det är en uppgift för samtliga förtroendevalda och tjänstepersoner som arbetar på medborgarnas uppdrag. 

Att fler hjälper till att sprida kunskap och deltar aktivt i arbetet är ju precis det som deklarationen syftar till.

I Valdemarsvik är överenskommelsen att oppositionen tillsätter ordförande i demokratiberedningen. 

Om det är så att oppositionens partier inte hittar någon kandidat som är lämplig och vill åta sig uppdraget så kan de styrande partierna efter inbjudan till det lyfta fram en kandidat.

Jag hoppas och tror att vi kan hjälpas åt att utveckla och ytterligare stärka demokratin både i Sverige och Valdemarsvik, med gemensamma krafter.