Fira Alla hjärtans dag på rätt sätt

En blomma eller choklad kan väl bara göra någon glad. Eller?

Du kan ge din sambo en bukett rosor som bidrar till schysstare arbetsvillkor och bättre mödravård i Kenya, skriver ordförande för Fair Trade Shop i Norrköping.

Du kan ge din sambo en bukett rosor som bidrar till schysstare arbetsvillkor och bättre mödravård i Kenya, skriver ordförande för Fair Trade Shop i Norrköping.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-02-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året uppmärksammade ungefär fyra av tio svenskar alla hjärtans dag – och många gjorde det med blommor. I samband med högtidsdagen säljs ungefär fem miljoner rosor och de som uppmärksammar dagen brukar spendera över 500 kronor på firandet. Men samtidigt som vi vill visa omtanke med lyxiga chokladaskar och vackra buketter kan våra gåvor ironiskt nog ha en negativ påverkan på andra människors liv. 

Det gäller inte minst produktionen av choklad. Barnarbete är än i dag ett omfattande problem på kakaoodlingar i Västafrika där närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5 – 17 år arbetar. Oftast handlar det om farligt arbete: de bär tungt, använder macheter och hanterar giftiga kemikalier. 

Den främsta orsaken är att föräldrarna får så dåligt betalt för sin kakao att de inte kan försörja sin familj. Även blomsterbranschen är förknippad med negativ påverkan på mänskliga rättigheter. De anställda på plantagerna i Östafrika har ofta väldigt låga löner och tuffa arbetsvillkor. Sexuella trakasserier och diskriminering är vanligt förekommande.

Men du behöver varken skippa blommor eller praliner till alla hjärtans dag för att göra skillnad. Du kan ge din sambo en bukett rosor som bidrar till schysstare arbetsvillkor och bättre mödravård i Kenya. Och överraska dina barn med choklad som ger kakaoodlarnas barn en tryggare framtid. 

När du väljer Fairtrade-märkta varor gläder du någon i din närhet – samtidigt som du bidrar till att människor många mil bort kan skapa sig ett bättre liv. Det är ett enkelt sätt att visa dubbel omtanke.