Fem punkter för ett tryggare Norrköping

Den 1 juli träder en ny lag i kraft som definierar kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet; ett gyllene tillfälle att utöka ansvaret för samverkan mot hat och hot i Norrköping, skriver Peter Sindlund Ponkala, Linnéa Bengtsson, Maria Bergquist och Elias Fjellander.
Den 1 juli träder en ny lag i kraft som definierar kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet; ett gyllene tillfälle att utöka ansvaret för samverkan mot hat och hot i Norrköping, skriver Peter Sindlund Ponkala, Linnéa Bengtsson, Maria Bergquist och Elias Fjellander.

Just nu pågår East Pride i Norrköping, en vecka för att fira hbtqi-personers stolthet, visa motstånd mot de som uttrycker hat och hot mot hbtqi-rörelsen och driva på för ett friare och tryggare Norrköping.

Insändare 17 maj 2023 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I RFSL:s avdelningar runtom i Sverige finns det människor som under många år engagerat sig för mänskliga rättigheter och ett hållbart samhälle som inkluderar alla. Men organiserat hat från olika grupper ökar och frihet från våld är alltför ofta beroende av var du bor och vem du är. När RFSL sammanställde hur våra 34 avdelningar runt om i landet drabbats av hat och hot, visade det sig att hela 26 av då 36 avdelningar varit utsatta under 2017 - 2021. 

 

Norrköping är tyvärr inget undantag. Även om det finns ett starkt stöd i vår stolta stad för hbtqi-personers rätt att vara de de är, så har vi också flera exempel nu och historiskt på att vi inte kan ta det för givet. Företrädare har hotats och människor som stått upp för oss har utsatts. Markeringar görs för att försöka skrämma och tysta våra röster i det offentliga samtalet. Det är ett hot mot demokratin. 

 

Vi behöver stöd från allierade som står starka och gör allt de kan utifrån sin position för att motverka hat och hot. Det gäller alla, men särskilt ansvariga politiker med makt att fördela resurser, prioritera i verksamheten och - ta ansvar för att själva markera mot hbtqi-fobiska uttalanden i debatten. 

Den 1 juli träder en ny lag i kraft som definierar kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet; ett gyllene tillfälle att utöka ansvaret för samverkan mot hat och hot i Norrköping. Vi ser därför fram emot ett fortsatt arbete med detta. Här är fem punkter för ett tryggare Norrköping som vi ser fram emot att höra hur det politiska styret vill arbeta för: 

 

1. Gör RFSL Norrköping till en given del av det brottsförebyggande arbetet. Stärk samverkan mellan RFSL Norrköping, polisen, kommunen, Brottsofferjouren Östergötland och andra relevanta aktörer

2. Säkerställ att hbtqi-personer utsatta för hat och hot i Norrköping får kompetent stöd

3. Hbtqi-utbilda centrala aktörer i kommunen som kan möta hbtqi-personer utsatta för hat och hot

4. Arbeta förebyggande i förskola, skola och fritidsverksamhet för att motverka hat och hot mot hbtqi-personer

5. Säkerställ finansiering av trygga mötesplatser för hbtqi-personer i Norrköping

 

På så sätt kan politiken göra skillnad så att . I Norrköping ska hbtqi-personer få vara trygga och må bra. Att stoppa hat och hot handlar om vår rätt att vara oss själva, och om att värna demokratin.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa