Felbedömning gällande munskydd

Undertecknad instämmer till fullo med nedanstående insändare i deras kritik av Coronakommissionens slutsatser rörande regeringens hantering av coronapandemin.

Munskydd.

Munskydd.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Insändare2022-03-03 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Lätt vara efterklok om coronapandemin" NT 1/3

"Folkhälsomyndigheten bör få kritik" NT 2/3

Det är förvånande att kommissionen inte inser att politiker saknar kompetens att överpröva bedömningar som expertmyndigheterna gjorde i det extremt svårlästa läge som gällde i utbrottets inledning.

Brister i beredskapslager och samordning mellan regionerna får delas av de ansvariga. Däremot anser jag att myndigheterna (inte regeringen) gjorde en felbedömning när det gäller munskyddens vara eller inte vara i den offentliga miljön och i närkontakt med riskgrupper. Det är möjligt att skydden inte gav den smittskyddseffekt som förespråkarna menade, men ett annat beslut hade gett en mycket tydlig signal till samhället som helhet. Den "detaljen" anser jag vara en psykologisk fadäs som jag tror har smittat hela slutrapporten.

Jag betraktar Coronakommissionens rapport som en slarvig förundersökning och ser fram emot en vetenskaplig utvärdering av samhällets samlade åtgärder när pandemin är över och en genomgripande djupanalys är möjlig.