Fånga upp problemen så tidigt som möjligt

Återigen upprepar sig historien, denna gång i Ljusfallshammar där omfattande klotter har upptäckts.

Ingen vill attackera klotterproblemet på något mer resolut sätt, menar insändarskribenten.

Ingen vill attackera klotterproblemet på något mer resolut sätt, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2019-11-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och som vanligt så låter reaktionerna ganska ljumma och relativiserande, ingen vill attackera problemet på ett mer resolut sätt.

Att skapa sysselsättning och bygga ungdomsgårdar är väl beprövade åtgärder för att få ungdomen att sköta sig, dessvärre numera med känt resultat. Till och med den nya skateparken blev ju vandaliserad innan den ens var färdigbyggd. 

Eftersom vi numera i hela Sverige har en våg av eskalerande brottslighet, alltifrån detta klotter till bil- och skolbrännande, rån, narkotikabrott etc så inser man att verkningsfulla åtgärder måste vidtas. 

Och eftersom jag med fog vill påstå att det ena ger det andra i denna värld så är det helt naturligt att fånga upp problemen så tidigt som möjligt, det vill säga att hos oss i Finspång hitta de klottrande ungdomarna och deras föräldrar och ställa dem till svars på lämpligt sätt.

Det enda forum där man kan nå alla ungdomar är genom skolan. Så, som jag har skrivit tidigare, varför inte börja med massiva upprop och möten med både elever och föräldrar där man verkligen tydliggör respektives ansvar för samhällets funktioner, inklusive föräldrarnas eget som ändå är grunden till att ett barn blir ansvarsfullt och väl fungerande i vårt samhälle.

Utöver detta så måste vuxna människor börja röra sig ute även på kvällstid och visa att vi finns och bryr oss om både ungdomarna och vårt samhälle. Föräldrar måste ovillkorligen intressera sig för vad deras ungdomar gör, vilka de umgås med osv. Ingen ska tro att det är ”samhällets” sak att uppfostra ens egna barn.

Leif Andersson