En gåva till våra barnbarn och deras barn?

Våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn är vår gåva att värna om på bästa sätt.

Det är synd om våra barn, barnbarn och alla efterkommande generationer! skriver Christina Tenselius. Genrebild.

Det är synd om våra barn, barnbarn och alla efterkommande generationer! skriver Christina Tenselius. Genrebild.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2022-09-09 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I generationer har vi varit med och bidragit med omsorgsfull tillsyn, när det har funnits behov och med gåvor av olika slag för att gynna deras framtid med ett förhoppningsfullt perspektiv inför framtiden. Ett bra liv, studier för framtida yrkesval och inre utveckling vill vi gärna låta dem njuta av och kämpa för. Vi har så goda förutsättningar att förvalta i vårt land. 

Nu vill man efter ett politiskt beslut ge dem en mycket farlig gåva att ta hand om. Kopparinslutna tunnor marinerade i bentonitlera att spara i berget i en oöverskådlig tid framåt. De som ligger på rus i Oskarshamn tills vidare, eftersom de inte får plats i en framtid. 

De innehåller avfall som är den livsfarliga restprodukten när kärnbränslets energi tagits till vara i processen att skapa el. 

Det är synd om våra barn, barnbarn och alla efterkommande generationer! 

Ska de ta hand om problem, som vi inte har lyckats bemästra och kan garantera en trygg slutpunkt för? Ska vi föröda vår planet och ge den restprodukten i gåva att leva på? 

Ingen ny kärnkraft, så länge vi inte har ett säkert sätt att garantera att avfallet är ofarligt för vår egen och kommande generationers trygghet! Forskning kan pågå, men ingen nyetablering så länge vi inte har gjort rent hus efter oss! 

Tänk om, tänk förnybart, tänk hållbart för generationer framåt.