En fråga till Kaisa Karro om test av covid-19

Varför ska jag som individ ta mitt ansvar gällande Coronarestriktioner om inte samhället i form av Region Östergötland gör det?

Vi arbetar med flera lösningar med att utöka kapaciteten, genom exempelvis att anlita externa leverantörer, skriver regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i sitt svar till signaturen Tyvärr boende i Östergötland.

Vi arbetar med flera lösningar med att utöka kapaciteten, genom exempelvis att anlita externa leverantörer, skriver regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i sitt svar till signaturen Tyvärr boende i Östergötland.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Insändare2021-12-19 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om jag som individ har vaccinerat mig och har förkylningssymtom, vill testa mig, men region Östergötland klarar inte av att tillhandahålla tester. Det krävs två partners för att kunna dansa och uppenbarligen vill inte regionen dansa. Det har snart gått två år med Coronapandemin och regionen klarar inte av att tillhandahålla erforderlig testkapacitet. Man får ju skämmas för att bo i Östergötland. 


Tyvärr boende i Östergötland 

Svar direkt

Det är såklart frustrerande att det är tar längre tid än vanligt att få en provtagningstid för covid-19. Trots att Region Östergötland har tredubblat kapaciteten i länet ser vi att den behöver öka ytterligare för att möta det ökade behovet av provtagning. Nyligen fattade vi därför ett politiskt beslut om att tillsätta de resurser som krävs för att skyndsamt öka provkapaciteten för provtagning avseende covid-19, i syfte att möta det ökade behovet och säkerställa en efterlevnad av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vi arbetar med flera lösningar med att utöka kapaciteten, genom exempelvis att anlita externa leverantörer. Regionen förbereder också möjlighet till provtagning via egenprovtagning, som ett komplement till PCR-testning. Ambitionen är att detta ska vara plats den här veckan.

En storskalig testning är viktigt för att bryta ytterligare smittkedjor så tidigt som möjligt, för att bromsa smittspridningen och för att minska risken för ökad belastning av en redan ansträngd hälso- och sjukvård. Samtidigt är det viktigt att vi alla följer gällande råd och restriktioner om att vaccinera sig, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid minsta symptom. 

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande