I tidningen Elektrikern (29/3) berättar Håkan Johansson, som fram tills nyligen arbetat som lärare på skolan, om allvarliga missförhållanden. Exempelvis har han inte fått köpa in böcker verktyg och utrustning till eleverna, som är viktigt för att kunna hålla en bra undervisning. Det värsta var dock praktiken. Hälften av Håkans elever på el- och energiprogrammet hade fått praktisera på ett städbolag.
Yrkesgymnasiet ingår i Thoréngruppen AB, som är en av Sveriges största friskolekoncerner. Skolans slogan är “Mindre snack. Mer verkstad” vilket innebär att stora delar av utbildningen inte sker i klassrummen, utan på mer eller mindre lämpliga företag. När konceptet väl fungerar leder det med stor säkerhet till jobb efter gymnasiet. Detta är dock dessvärre inte alltid fallet, vilket får ödesdigra konsekvenser för oss alla.
Samhället lider brist på yrkeskompetens, och löser i dag situationen genom att ta in underbetald arbetskraft från andra länder, som ofta tvingas leva och arbeta under mycket dåliga villkor. Det skapar en lönepress nedåt som dumpar löner och villkor för stora delar av arbetsmarknaden.
Dessutom är arbetslösheten hög. För ungdomar ligger siffran för februari 24,2 procent (SCB). Till denna massa sällar sig alltför ofta elever som gått ett yrkesprogram och där fått en undermålig praktik. Samhällets kostnad för detta är stor och fullständigt onödig.
Situationen är ohållbar. Men den går att förändra.
1. Ställ hårdare krav på företagen.
Vi uppmanar kommuner och regioner att ställa krav på företagen i offentliga upphandlingar om att tillhandahålla ett visst antal lärlings- och praktikplatser. För att också kunna tillämpa principen i den privata sektorn behöver det offentliga ägandet öka.
2. Stoppa lönedumpningen.
Företag ska konkurrera med god kvalitet, inte dåliga arbetsvillkor. Därför måste arbetstillstånden regleras och arbetslivskriminaliteten bekämpas.
3. Avskaffa marknadsskolan.
Det ska helt enkelt inte vara möjligt för aktiebolag att driva undermåliga skolor och lägga skolpengen i egen ficka. De stora summor som årligen läggs på skolinspektion räcker bevisligen inte för att stoppa tjuvarna. Därför måste marknadsskolan avskaffas.
Yrkeseleverna har alltför länge fått stå tillbaka när andra berikat sig. Villkoren på Yrkesgymnasiet är oacceptabla men inte unika. Det hela är inte bara orättvist– det är ett slöseri med värdefull kompetens som drabbar hela samhället. Låt oss en gång för alla ta tag i problemet.