Egoistiskt att låta bilen gå på tomgång

En bil hinner spy ut ganska mycket miljögifter när den står på tomgång i trettio minuter, skriver signaturen "Greta".

En bil hinner spy ut ganska mycket miljögifter när den står på tomgång i trettio minuter, skriver signaturen "Greta".

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2019-12-05 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndag 2 december. Minus 4 grader. Vaknar 05.35 av att en av grannarna startar bilen. Väntar mig att höra ljudet av isskrapan mot vindrutan, men nej, bara motorljudet hörs i den tidiga morgonen. 

Ligger och drar mig en stund och stiger upp efter cirka en kvart. Grannbilen står fortfarande och puttrar. Nu med isfria rutor. Sätter på kaffe, hämtar tidningen och pysslar lite. Bilen utanför puttar på. Klockan 06.05 kommer så grannen ut och sätter sig i sin varma, sköna bil och åker iväg. 

Jag tänker att det här måste vara en person som är helt okunnig om både det ena och det andra. Jag undrar om han (ja, det är en han) vet att det rent juridiskt är en minuts tomgångskörning som gäller? En bil hinner spy ut ganska mycket miljögifter när den står på tomgång i trettio minuter. Jag undrar om han tänker på att grannarna eventuellt kan bli störda av hans brummande bil i TRETTIO minuter? Eller är det så att den här personen är en sådan fullblodsegoist att han varken bryr sig om det ena eller det andra utan bara att han själv ska ha en varm och skön bil att sätta sig i och slippa skrapa rutor? Man blir lite ledsen.