Du är demokratin

Demokrati.
Aktivitet bryter känslan av att man inte kan påverka.

Demokrati. Aktivitet bryter känslan av att man inte kan påverka.

Foto: Magnus Andersson

Insändare2017-06-07 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även fast det inte är ett helt nytt samtalsämne, så har demokratins stabilitet allt oftare ifrågasatts tack vare att USA nyligen kategoriseras från en “full demokrati” till en “bristfällig demokrati”. Dessutom har SKL genomfört en studie som säger att 60% av svenskar mellan 18 och 29 år känner att de inte har politiskt inflytande. Men håller demokratin verkligen på att dö ut?

Om du frågar mig, så är demokratin inte på väg att dö ut. Det första tecknet på det är det faktum att folk ofta hänvisar till fakta som det som nämndes ovan, som mest är baserat på hur intervjuade folk “känner sig”, istället för mer konkret fakta som vilka lagar som har ändrats.

The Economists demokratiindex inkluderar många fler faktorer, vilket gör den mycket mer trovärdig, men det att USA omkategoriserades som en bristfällig demokrati är inte så stort som det låter. The Economist använder sig av en skala från 0 till 10 där värdet “8” gränsar mellan en full demokrati och en bristfällig demokrati, där USA ligger på 7,98, vilket fortfarande är oerhört nära en fullständig demokrati.

Det är oklart vad som först fick folk att känna sig som att de inte har något politiskt inflytande, men det fick människor att tappa tron på demokratin, och om människor tappar tron på demokratin, så är det färre som försöker få sin åsikt hörd genom att gå och rösta. Det bildas en ond cirkel, och det enda sättet att bryta den är genom att göra sin röst hörd istället.

Så bli politiskt aktiv, eller gå och rösta åtminstone. Demokratin kan inte dö om vi inte låter den göra det.