Digitala världen inte självklar för alla

En grupp i samhället som inte fullt ut kan hänga med i den digitala världen är vi 75-plussare.

Insändare 31 oktober 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Råkade se ett program där en manlig ”internetexpert” från Internetstiftelsen beskrev svenska folkets internetanvändande med mängder av diagram och grafer som man omöjligt kunde ta till sig det minsta lilla av. Vi 75-plussare ligger självklart i botten när det gäller det digitala användandet.


Att vi i den äldre åldersgruppen har en längre inlärnings- och uppfattningsförmåga, verkar inte någon i dagens digitala samhälle ha den blekandes aning om. För när man hört den här presentationen med en enorm mängd främmande digitala ord och uttryck i ett oerhört tempo under en lång tid så var man totalt slut i både öron och ögon, och inget hade fastnat. Vad sa karln?


Är det så här man ska få oss äldre att hänga på det digitala tåget, då är man verkligen snett ute.
Man måste veta att när vår generation växte upp var inte ens en telefon i var mans ägo.
TV och dator fanns inte på kartan. Nu ska man som äldre helt plötsligt kunna svinga sig runt i den digitala världen som om det vore en självklarhet. Vilket ställer till stora svårigheter för många av oss äldre att leva i det samhälle vi byggt upp för att kunna få en lugn och till stora delar kravlös tillvaro efter ett långt och hårt arbetsliv.

 

Det har tyvärr blivit precis tvärtom genom detta totalt digitaliserade samhälle. År det så vi vill ha det? Jag tror att stora delar av svenska folket tycker att dagens samhälle har blivit alldeles för komplicerat och helt i onödan digitaliserat upp över skorstenen. Vi äldre är en stor del av befolkningen och måste kunna få våra behov bättre tillgodosedda än genom någon form av app.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa