Det tar tid att tänka igenom alla Natofrågor

Regeringen verkar ha bestämt sig för att Sverige ska gå med i Nato.

Finlands väg kan bli vår men vi ska välja själva, skriver Dag Henning. På bilden statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin tidigare i vår.

Finlands väg kan bli vår men vi ska välja själva, skriver Dag Henning. På bilden statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin tidigare i vår.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Insändare2022-05-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men vi borde alla få chansen att tänka igenom vad som är bäst för fred och säkerhet i Sverige, Europa och världen.

Det går inte att lita på Putin men en dag kan Ryssland få ett mer demokratiskt styre. Vad gynnar bäst en sådan utveckling, och vilka internationella allianser bör Sverige vara med i för att lättast kunna föra dialog med ett friare Ryssland och andra länder i världen? Det påpekas ibland att Norge medlar i internationella konflikter trots att de är med i Nato men det kanske snarare beror på att de står fria från EU.

 Vi vill nu skydda oss mot en diktator genom att gå med i Nato, men våra barn riskerar att senare behöva strida i krig som förs av auktoritära ledare i Turkiet eller USA.

Som medlem i Nato skulle Sverige stå under Natos ”kärnvapenparaply” men det är inte ett skydd. Ett kärnvapenkrig skulle vara förödande för mänskligheten och livet på jorden. Om Sverige går med i Nato skulle vi vara med och förbereda användning av kärnvapen och kan inte fritt arbeta för att kärnvapenhotet ska försvinna.

Vårt nuvarande chocktillstånd efter ett ökat yttre hot är inte ett bra läge för att låsa in sig i långvariga militära förpliktelser, som i framtiden kanske inte är lika önskvärda som de kan verka vara idag. Finlands väg kan bli vår men vi ska välja själva.

 De flesta riksdagsledamöter var inte för Nato när vi valde dem, men nu vågar de förmodligen inte riskera sin politiska karriär genom att säga nej till Nato. Regeringen vill inte att Nato ska bli en valfråga utan planerar att snart lämna in en medlemsansökan. Det skadar folkets förtroende för demokratin som vi vill försvara.