Det ska inte lekas på utegymmen

Semestertider råder och visst är det härligt att Sandgärdets badplats i Gryt är så välbesökt av barnfamiljer under varma sommardagar.

Insändare 30 juli 2021 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Något som inte är lika härligt är att barnen hellre verkar vilja "nyttja" det närliggande utegymmet istället för att bada. 

Det rycks, slits och balanseras lekfullt på redskap som är anpassade för träning utan varken översyn eller vägledning från någon förälder. Det är en nästan komisk syn att se ett tiotal föräldrar ligga eller sitta på stranden, samtliga med ryggen bort mot sina barn som livligt leker med alldeles för tunga träningsredskap för deras ålder.

 

Det finns tydligt formulerade skyltar vid utegymmet där det står att felaktigt utövande kan resultera i skaderisk, samt att all träning sker på egen risk. Dessa skyltar är dock svåra att se som vuxen när man väljer att hellre jobba på sin solbränna nere på stranden än att se över sina barn. Som användare av utegymmet är träningsro och fokus på träning sekundärt just nu, detta är en fråga om barnens säkerhet.

 

Om ni som föräldrar upplever svårigheter att aktivera era barn, rekommenderar jag Gryts skolas skolgård ca: 200m bort där det både finns stora ytor för lek samt lekredskap som är anpassade för BARN. Barn måste få utforska och upptäcka, men att göra det på ett utegym utan någon som helst övervakning känns långt ifrån optimalt. 

Ämnen du kan följa