Det kommer inte att glömmas hur vi hanterat vår värld

Greta Thunberg kan samtidigt hålla flera bollar i luften samtidigt och engagera sig för både klimatet och civilbefolkningens situation i Gaza, skriver Kaj Persson. Arkivbild.
Greta Thunberg kan samtidigt hålla flera bollar i luften samtidigt och engagera sig för både klimatet och civilbefolkningens situation i Gaza, skriver Kaj Persson. Arkivbild.

Jag läste Hans Stigssons kommentar till Lars Axel Johansson insändare angående klimatförändringar.

Insändare 19 december 2023 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Kamp mot klimatförädringarna över generationsgränserna" NT 10/12

Jo visst var det så, att Hans Stigssons ursprungliga ledare handlade om framförallt Greta Thunbergs engagemang för palestiniernas öde. Men det outtalade budskapet i Johanssons insändare, att vi hellre bör koncentrera oss på det väsentliga, vår och jordens överlevnad, det försvann helt i Stigssons svar.

Innehållet i Lars Axel Johanssons insändare, klimatet, berör han inte alls. I stället kastar sig Stigsson över något som tydligen har retat honom, att Greta Thunberg kan samtidigt hålla flera bollar i luften samtidigt och engagera sig för både klimatet och civilbefolkningens situation i Gaza. 

Man kan givetvis se denna på olika sätt. Alla borde kunna inse, att palestinierna är missnöjda med att ha blivit förvisade från den jord man brukat i generationer, när FN år 1948 beslöt att skänka den judiska befolkningen ett eget stycke land som kompensation för nazisternas illdåd under andra världskriget. 

De flesta palestinier lever dock sina liv och anpassar sig. Men några, en liten minoritet, nöjer sig inte med det, utan vill med våld återställa den gamla ordningen. Dessa utförde den 7 oktober ett illdåd som helt saknar rim och reson. Att ge sig på och mörda helt oskyldiga människor har hos alla sunt tänkande väckt avsky. 

Men hur reagera på detta illdåd? Några med inflytande i Israel anser det helt rimligt att hämnas på alla som råkar bo i närheten av våldsverkarna. Så att döda upp emot tjugo oskyldiga civila palestinier för varje dödad israel, det har man inga problem med. Dock ser inte alla i vår omvärld den relationen som rimlig, bland dem Greta Thunberg och även jag själv. Hamas illdåd ska fördömas och beivras, men inte genom att döda oskyldiga. "Lite spill får man räkna med" gäller inte.

Om hundra år kommer den aktuella incidenten i Mellanöstern att vara förpassad till historieböckerna. Men det som inte glömts är hur vi hanterat vår värld. Antingen förbannar våra barn oss för hur vi kunde på så kort tid förstöra vår jord. Eller också tackar de oss för att vi faktiskt tog tag i problemen och löste dem. 

Frågan är hur det just avslutade klimatmötet i Dubai kommer att bedömas. Inte heller den här gången kunde man enas om att avsluta fossilåldern, för det skulle ju förstöra lyxtillvaron för oljeshejkerna och även en hel del andra. Så vilken värld lämnar vi efter oss för våra barn att förvalta? Det var det Lars Axel Johanssons alternativa "ledare" handlade om.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa