Det finns inte tid till att bygga nya kärnkraftverk

Moderaterna med partiledaren Ulf Kristersson i spetsen går nu ut hårt för att kärnkraften ska behållas och byggas ut.Moderaterna vill också, tanken skrämmer, bygga ny kärnkraft för att lösa klimatkrisen men ny kärnkraft tar minst tjugo år att bygga. Den tiden har vi inte, skriver Bengt Cete.

Moderaterna vill också, tanken skrämmer, bygga ny kärnkraft för att lösa klimatkrisen men ny kärnkraft tar minst tjugo år att bygga. Den tiden har vi inte, skriver Bengt Cete.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2021-09-25 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Motivet för detta är att Moderaterna menar att kärnkraftselen är en ren el som inte ger några utsläpp av koldioxid. Det är helt rätt att själva processen i reaktorn inte ger några koldioxidutsläpp, men ser man till hela hanteringen från uranbrytning till det ännu olösta problemet med slutförvaring av det radioaktiva avfallet ger kärnkraften koldioxidutsläpp på minst 40 kg/Mvh. 

Och därtill kommer som bekant utsläpp av livsfarlig radioaktivet genom hela processkedjan. Att kalla sådan el ren är ingenting annat än lögnaktigt. Moderaterna vill också, tanken skrämmer, bygga ny kärnkraft för att lösa klimatkrisen men ny kärnkraft tar minst tjugo år att bygga. Den tiden har vi inte. 

Vi måste redan nu minska våra utsläpp av växthusgaser med minst åtta procent per år och det kan vi bara uppnå genom energieffektivisering och fortsatt utbyggnad av förnyelsebara energikällor.

Grundproblemet för Moderaterna och andra högerkonservativa krafter är att man ser klimatkrisen som en formsvacka som vi ska lösa med nya ohållbara metoder så att vi sedan kan fortsätta vår materiella överkonsumtion på en planet med begränsade resurser. För oss Gröna är klimatkrisen en avstamp för en omställning av samhället, till ett samhälle som är ett ekologisk-, socialt och demokratiskt samhälle som bygger på solidaritet och insikten att naturlagarna inte är förhandlingsbara.