Det finns alternativ till förskola i Norrköping

Jag har aldrig och kommer aldrig att vara orolig för att mina barn skulle vara efter pedagogiskt eller hamna utanför på något vis enbart för att de gått på ett familjedaghem, skriver insändarskribenten.

Familjedaghemmet erbjuder en lugn och trygg miljö i en mindre barngrupp, menar skribenten.

Familjedaghemmet erbjuder en lugn och trygg miljö i en mindre barngrupp, menar skribenten.

Foto: Maria Sbytova

Insändare2024-10-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har mitt (snart två) barn på ett utav Norrköpings familjedaghem, vilket jag och min man är så otroligt tacksamma över. 

Min son har fröknar som ser, vägleder, involverar och utmanar honom samt uppmuntrar till både lek och lärande, trots att de inte är styrda av läroplanen. De erbjuder min son en lugn och trygg miljö i en mindre barngrupp. De är på utflykter flera gånger i veckan och de genomför aktiviteter som uppskattas av såväl barnen som av oss föräldrar. Vid lämning/hämtning så leker barnen med varandra på ett otroligt fint sätt, ljudnivån är behaglig och man blir alltid trevligt bemött av glada fröknar när man kliver över tröskeln. Vi föräldrar uppmuntras i veckobreven att prata om och att ”jobba” vidare med det som varit aktuellt under veckan men även terminens tema. Vi får en god insyn i vad barnen gör under veckan, vad de lärt sig, övar på och pratar mycket om. 

Jag har aldrig och kommer aldrig att vara orolig för att mina barn skulle vara efter pedagogiskt eller hamna utanför på något vis enbart för att de gått på ett familjedaghem.

Att man sitter som politiker och grundar sina åsikter och lägger fram förslag baserat på gamla studier och minusresultat i budgeten är absurt, speciellt när studierna både besvarats och motbevisats tidigare samt att förskolorna i Norrköping inte uppfyller Skolverkets rekommendationer kring hur stora barngrupperna inom förskolan bör vara. Man hävdar också att man strävar mot att kunna bemöta behovet och efterfrågan om mindre barngrupper medan verkligheten visar det motsatta. Förskolepersonal flaggar samtidigt om psykisk ohälsa, personalbrist, för stora barngrupper och en ohållbar arbetsmiljö, vilket enbart pekar på en fortsatt negativ utveckling. 

Skulle förskolorna i Norrköping klara av att leverera ett fortsatt plusresultat om man anpassade barngrupperna till det rekommenderade barnantalet och om man faktiskt anställde resurser till avdelningar som är i behov utav det etc? 

Om fler föräldrar hade vetskapen om att det finns andra alternativ till förskola i Norrköping där fröknarna ser varje individ, dess behov och anpassar verksamheten efter detta så är jag helt övertygad om att fler skulle söka placering på familjedaghem.