Polisforskarens ord gör mig både orolig och förfärad

Vi lever i en tid av bedrövelse. Vi ser, ofattbart nog, krig i Europa, upplopp i våra svenska städer, spänningar mellan stormakternas uppblåsta egon och alla diskuterar Nato.

Vi kan aldrig acceptera eller förväntas förstå dessa kriminellas behov av att skada poliser och bränna polisbilar, skriver Håkan Larsson. Bilden från Navestad i påskhelgen.

Vi kan aldrig acceptera eller förväntas förstå dessa kriminellas behov av att skada poliser och bränna polisbilar, skriver Håkan Larsson. Bilden från Navestad i påskhelgen.

Foto: Ulf Wigh - Wighsnews

Insändare2022-05-05 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt detta är inte bara bedrövligt utan dessutom tragiskt, men det är inte det som får mig att skriva det här idag. Det är den artikel jag nyss läste i måndagens NT. En artikel där polisforskaren, Stefan Holgersson beskriver sin syn på upploppen den senaste tiden. Då grips jag av både oro och förfäran. 

Vad har hänt? Stefan Holgersson anser att polisen måste i sitt arbete ta hänsyn till avsaknaden av demokrati och mänskliga rättigheter i busets forna hemländer. Detta för att bättre förstå deras bevekelsegrund till stenkastningen. Kanske gör det inte lika ont när stenen träffar om den förståelsen finns. Märk väl att det här är verkligen inget inlägg i invandringsdebatten. Jag accepterar att vi hjälper utsatta människor och även tar emot dom i vårt land. Däremot förväntar jag mig att de som kommer hit och får del av vårt välstånd respekterar och följer våra lagar och regler. Det ska bara vara en grupp som använder våld i vårt samhälle och det är polisen. 

Vi kan aldrig acceptera eller förväntas förstå dessa kriminellas behov av att skada poliser och bränna polisbilar. Svensk lag har ingen plats för klaner och kriminella gäng. De ska aldrig respekteras eller godtas i vårt samhälle. Det får vara slut med silkesvantar och ”dialog” nu. Det är provat och facit har vi fått i upploppen. Jag finner det även mycket trist när jag får höra ännu en politiker stå i TV och säga att det här är ”oacceptabelt”. Särskilt från de  som har haft makten i många år och sett alla uppgörelser med vapenmakt. Jag blir bara förbannat av att höra på deras bortförklaringarna.

Nu är jag inte helt ung så jag medger att någon större hänsyn inte behöver tas till mina åsikter men, jag minns en tid när man inte hade en chans att komma undan om det så bara gällde skjutsa på cykel, palla äpplen eller trimma moppen. Vi hade respekt för polisen samhället och politiken. Det var inget att diskutera. Fick man en tillsägelse så lydde man. Inga andra alternativ fanns, men nu gäller tydligen dialog istället. Det är det som oroar mig mest, men jag måste tro på att polisen har förmåga och kraft att skydda samhället vid nästa upplopp, för det kommer. Ligisterna vann den här gången. Det får inte hända igen.